viduriu uzkietejimas sediVidurių užkietėjimas - problema, su kuria galima kovoti natūraliais būdais. Dažniausiai šį negalavimą sukelia netaisyklingas gyvenimo būdas: valgymas paskubomis, sausas maistas, sėdimas darbas, stresas, skysčių trūkumas.

Įvairūs tyrimai rodo, kad funkcinis vidurių užkietėjimas vargina apie 15 proc. žmonių. Tarp vyresnių negu 60 m. asmenų šis negalavimas dar dažnesnis - apie 30 proc. Moterys serga dažniau negu vyrai. Tai gali nulemti tokie ypatumai kaip gimdymai, silpnesnis raumenynas, mažesnis fizinis aktyvumas, mitybos įpročiai, psichikos savitumai.

Ilgai trunkantis vidurių užkietėjimas nuodija mūsų organizmą. Prieš kreipdamiesi į gydytoją, pasinaudokite portalo parenting.pl patarimais kovojant su vidurių užkietėjimu.

1. Valgykite džiovintus vaisius
Šiuo atveju tiktų džiovintos slyvos, abrikosai bei figos. Šiuos stebuklingus vaisius pamirkykite vandenyje ir „naktipiečiams” pasirinkite būtent juos. Kai kurie pataria išgerti vandenį, kuriame visa tai mirkėte.
2. Pakeiskite valgiaraštį
Morkos, obuoliai, žirniai, pupelės, soja, kopūstai, svogūnai. Įterpkite šiuos produktus į savo valgiaraštį ir tikrai nepasigailėsite. Valgykite ramiai.
3. Vanduo su medumi
Gerkite vandenį su medumi - vakare ištirpinkite šaukštą medaus šiltame (bet ne karštame) vandenyje ir ryte išgerkite.
4. Burokėliai + kmynai
Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite buroką, įdėkite maltų kmynų, šaukštelį aliejaus ir šiek tiek druskos. Viską gerai išmaišykite ir ant tuščio skrandžio suvalgykite bent 10 šaukštų.
5. Vaistažolių mišinys
Reikės: jonažolės, bet kokių šakniastiebių, valerijonų bei šventagaršvių šaknų, dedešvos žiedų. Vieną didelį šaukštą šio mišinio užpilkite verdančiu vandeniu ir gerkite po pietų bei vakarienės. Komponentų kiekis priklauso nuo to, kiek mišinio norėsite pasigaminti, visko dėkite maždaug po lygiai.
6. Valgykite avižinę košę
Ruošdami šią košę įpilkite vandens, įdėkite šaukštą sviesto. Įberkite saulėgrąžų sėklų, šaukštą moliūgo sėklų, šaukštą linų sėmenų, šiek tiek razinų, abrikosų ir džiovintų slyvų. Kai jau susiruošite valgyti - košę pagardinkite džemu arba jogurtu.
7. Sriuba
Lengvai sriubai paruošti reikės: 3 morkų, petražolių, 3 bulvių ir mažo saliero. Daržoves suplakite maišytuvu ir užpilkite 0,5 litro vandens. Virkite 15 minučių, beverdant įdėkite 2 šaukštus linų sėmenų ir 2 šaukštus linų sėlenų. Valgykite tuščiu skrandžiu ryte.
8. Slyvų nuoviras
5 džiovintas slyvas užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite nakčiai. Ryte suvalgykite slyvas ir išgerkite nuovirą.

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt