Specialistų patarimai

vitaminas d suolis shutterstock 147680771Dideliame tyrime, kuriame dalyvavo vidutinio ir vyresnio amžiaus vokiečiai, buvo nustatyta, kad tiems, kurių organizme buvo ypač nedaug vitamino D, grėsė gerokai didesnis pavojus mirti nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų ir kvėpavimo negalavimų.

Saulės šviesa, riebi žuvis ir papildai yra puikūs būdai padidinti vitamino D - maistingosios medžiagos, kuri, atrodo, gali gerokai atitolinti mirties dieną - atsargas organizme.

Paskelbdami šią naujieną anksčiau, negu ji buvo publikuota leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ (Amerikos gydomosios mitybos žurnale), Vokietijos tyrėjai iš Vokietijos vėžio mokslinio tyrimo centro nurodė ryšį tarp vitamino D kiekio organizme ir mirtingumo pavojaus.

Beveik 10 metų stebėdami didelę 50-74 metų amžiaus žmonių grupę ir susiedami vitamino D kiekius jų organizmuose su jų mirtingumo rodikliu, mokslininkai nustatė aiškiai išreikštą atvirkštinį ryšį tarp mirties rizikos ir vitamino D.

vaistineValstybinė ligonių kasa (VLK) ragina žmones elgtis racionaliai ir pasinaudoti galimybėmis sutaupyti, įsigyjant Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamų kompensuojamųjų vaistų.

Žmonėms, norintiems vaistinėje sutaupyti ir už vaistus nepermokėti, reikėtų žinoti kelias taisykles.

sausu akiu liga2015 m. Lietuvoje atlikta gydytojų oftalmologų apklausa parodė, kad net 99 proc. gydytojų sausų akių ligą (SAL) vertina kaip rimtą susirgimą, tad naujoms žinioms apie šį negalavimą įgyti vidutiniškai skiria apie 15 val. per metus.

Statistika rodo, kad sausų akių ligos simptomai vargina bene kas antrą pacientą, apsilankantį pas akių gydytoją, tačiau kodėl daugiau nei 80 proc. sergančiųjų sausų akių liga yra gydomi lašais, kurių sudėtyje - tik druska ir vanduo?

NutukimasMokslininkai, ištyrę ir įvertinę suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos bei mitybos įpročių pokyčius per paskutiniuosius du dešimtmečius, nustatė, jog šie kito sveikatai naudinga linkme. Maistui gaminti naudojama daugiau augalinių aliejų, dažniau valgomos daržovės ir vaisiai, tačiau vis dar vartojama per daug sviesto, riebaus pieno. Tokios išvados pateikiamos Nacionalinės mokslo programos „Lėtinės neinfekcinės ligos“ 2010-2014 m. ataskaitoje.

GripasPenktadienis, spalio 30-oji, buvo Supratimo apie gripą diena.

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt