Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Kuršių nerija – ypatinga vieta paukščiams ir jų stebėtojams

Image - Kuršių nerija – ypatinga vieta paukščiams ir jų stebėtojams

„Kuršių nerija visada buvo puikus kelias paukščiams migruoti. Čia turbūt geriausios vietos stebėti paukščius rudenį ir pavasarį, kada vyksta labai intensyvi migracija. Tai vyksta kiekvienais metais ir tai yra Kuršių

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (0)

Oficialūs pranešimai

Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

Image - Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

  Nuo rugpjūčio 21 dienos mažėja vietinė rinkliava už įvažiavimą transporto priemone į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją – jis lengviesiems automobiliams mažės net keturis kartus nuo 20 iki 5

Penktadienis, 11 Rugpjūtis Komentarai (0)

Politika

Perversmas Socialinių reikalų komitete Valdantieji pasirūpino atsikratyti kolege D.Žebeliene

Praėjusį ketvirtadienį Šilutės r. savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komitete įvyko skandalingas perversmas - atstatydinta komiteto pirmininkė Daiva Žebelienė.Keisčiausia, kad perversmą įgyvendino ne kas kitas, bet valdančiosios koalicijos, kuriai priklauso ir

Trečiadienis, 26 Liepa Komentarai (0)

Problema

Nemalonumų gali prikrėsti net... šiukšlės

Image - Nemalonumų gali prikrėsti net... šiukšlės

Kad ir koks gamtos mylėtojas būtum, kaip besistengtum, kad tavo privačiame miške būtų švara, nesi apsaugotas nuo teršėjų akiplėšiškumo. Deja, privačiam žmogui kovoti su teršėjais valstybės institucijos nepadeda - tokie

Ketvirtadienis, 10 Rugpjūtis Komentarai (0)

Savivaldybėje

„Egmina“ Švėkšnoje atidarė 11-ąją tinklo parduotuvę

Image - „Egmina“ Švėkšnoje atidarė 11-ąją tinklo parduotuvę

Šiemet Švėkšnos šventinis savaitgalis apylinkės gyventojams padovanojo dar vieną svarbų įvykį - pačiame Švėkšnos centre duris atvėrė jau 7-oji miestelyje maisto prekių parduotuvė - „Egmina“. Jos įkūrėjai - gerai žinomi

Trečiadienis, 9 Rugpjūtis Komentarai (0)

Seniūnijose

Į Šilutės daugiabučių kiemus atkeliauja tvarka

Image - Į Šilutės daugiabučių kiemus atkeliauja tvarka

Šilutės rajono savivaldybei paskelbus apie planus apmokestinti daugiabučių namų teritorijų tvarkymą, vis daugiau gyventojų kreipiasi į namus administruojančią bendrovę „Šilutės būstas“.Šilutiškiai teiraujasi, kaip bus organizuojami darbai bei kiek nauja tvarka

Penktadienis, 28 Liepa Komentarai (0)

Untitled-1 copyAngelų košė. Žuvies pyragas. Baršteliai su ausytėmis. Putpelytė po „marška“. Duonos trupinių pyragas su vyšniomis. Tauriojo elnio kraujo trauktinė.

Ne, visa tai nėra skirta tik gurmanams ir tikrai ne tik tiems, kurie nuo ryto iki vakaro varto naujai iškeptas receptų knygas. Tai – keletas patiekalų, kuriuos, receptus ištraukusi iš senų, bajoriškos virtuvės knygų, sumanė paruošti kaimo turizmo sodybos „Rusne Villa“ („Rusnės vila“) savininkė Daiva Stanislovaitienė.

Pradėjusi turizmo verslą ji stvėrėsi šaknų – to palikimo, kuris per D.Stanislovaitienės motinos – Sakų liniją – driekiasi iki šių dienų. Tad sodyba iškilo prosenelių žemėje – Rusnės salos Pakalnės kaime, o kad ji skirtųsi nuo kitų paslaugos teikėjų, visas dėmesys buvo sutelktas į bajorišką kilmę.

Subruzdo vaikai

Pasak D.Stanislovaitienės, bajorystės kilmės dokumentų tvarkyti stvėrėsi po mokslų iš užsienio grįžę vaikai.

„Mes, užaugę sovietmečiu, to visiškai nevertinome. Kokie dar titulai? Pasirodo, ta bajoriška kilmė dar reiškia ir tai, kad kilmingi žmonės kitaip auklėjo vaikus. Jie spaudžia ne tik prie mokslų, bet ir prie darbo. Štai tada ir supratau, kodėl senelis, vos tik atvažiuodavau per vasaros atostogas ilsėtis į kaimą, o čia jau laukia grėblys, atremtas į šieno kupetą. Grėbti šieną ar kartu su „bernais“ mėžti mėšlą? Tai – ne man, aš juk – bajoraitė“, – apie tai, kas buvo, pasakojo vilos savininkė. O kas yra šiuo metu tame kaime ir kas dar bus?

Pagaliau avėrė ir restoraną

Svečiams duris atvėrusi 2012-aisiais, gyvuoti „Rusnės Vila“ pradėjo teikdama paslaugas vestuvininkams ar įvairias šventes švenčiančioms žmonių grupėms. Pirmieji jų buvo istorikai, padovanoję 1613 metais pagamintą laikrodį.

Jis ir dabar tiksi svečių menėje ant sienos.

Šiemet verslas šiek tiek plečiasi. Jei sumanymui svečių stygius arba jų perteklius nesutrukdys, šios vilos restorane birželio pradžioje pradėtos teikti maitinimo paslaugos gyvuos visą vasarą, o gal ir dar ilgiau. Tai – pirmas sezonas, kai vila ėmėsi dar ir tokio verslo.

O jį kursto ir tai, kad kol kas tai – vienintelė vieta Rusnės saloje, kur galima pavalgyti. „Norime įsikibti į bajoriškas tradicijas. O jų virtuvės knygose atradau labai įdomių dalykų. Pavyzdžiui, Radvilos Našlaitėlio magiras darydavo maisto stebuklus. Ir juos smulkiai aprašydavo. Taip akis užkliuvo ir 1582-aisiais pradėtą gaminto „Tauriojo elnio kraujo“ trauktinę – nestiprų, bet aštrų žolių gėrimą“, – pasakojo D.Stanislovaitienė.

Prieš pietus lyžtelėdavę to „kraujo“ bajorai, o dabar – ir vilos svečiai gali užsikąsti kramtydami plonytę kresną (šoninę), pamirkytą šokolade. Mėsa ir šokoladas?

Praalkusiems svečiams, ko gero, tai tik dar labiau sujauks gurgiančius pilvus.

„Angelų košė“ – damoms skirtas pusryčių saldėsis, pagamintas iš keptų obuolių ir „dar kažko nuostabaus“. Žuvies pyragas – šaltas patiekalas, kuris labiau įtinka vyriškam skoniui, nei moteriškam. „Sriuba? Kad ir „Barštelių su ausytėmis“. Tai ir mano mėgstamiausia. Apskritai seniau lietuviai daug valgė „šaknų“ – salierų, burokėlių, nuo XIX amžiaus – ir bulvių. O tai trinta sriuba, išvirta iš raudonų šaknų“, – pasakojo vilos šeimininkė. O kas tos auselės? Maži koldūnai, įdaryti džiovintais baravykais. Daug kam tai įprasta? Vargu. Kaip kad neįprasta ir tai, kad yra tam tikrų patiekalų, kuriuos restorane tenka valgyti prisidengus skraiste. Tik tam, kad greta esantys žmonės nematytų, kaip, laižant kepto paukštuko kaukelius, per smakrą teka grietinėlės padažas.

Užsieniečiai vilą jau aptiko

 Maždaug 15–25 eurai žmogui. Tiek gali kainuoti patiekalai, kai jie užsakomi svečių grupei, atvykusiai ne tik pavalgyti, bet ir į edukacijos užsiėmimą. Gali būti, kad keliaujantys po Lietuvą žmonės Pakalnės kaime stabtelės tik dėl jų.

O kol kas „Rusnės viloje“ ilgiau nei lietuviai užsibūna užsieniečiai. Tai ir vokiečiai, kurie buvo atvažiavę su filmavimo kameromis. Ir šveicarai, kurie suskato sodyboje ieškoti „Krašto ambasadorius“ ženklo, o neradę – ėmė gūžčioti pečiais. Kaip čia taip? Žmonės garsina savo krašą, o už tai nėra pagerbti? „Buvo svečių ir iš Afrikos, tiksliau – iš jos kilę žmonės, kurie pastaruoju metu gyvena Londone. Jie čia atsivežė savo mamas.

Ir ką gi? Tos tamsiaodės ponios, pasipuošusios stilingomis skrybėlaitėmis, sukrito į pievą ir pradėjo forografuotis. Buvo labai gražus oras, tad ir nuotraukos buvo puikios: Rusnėje – juodukių moterų, spalvotas sukneles išskleidusių žolėje“, – išskirtiniais svečiais pasidžiaugė D.Stanislovaitienė.

Lrytas.lt inf.

Daugiau šio autoriaus straipsnių...

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos