Ledai PikelieneMaurizio Paci yra visame pasaulyje garsus „gelato“ - itališkų ledų gaminimo meistras, per metus aplankantis apie 50-60 šalių, nuo Vietnamo iki  Čilės.

Ilgąjį savaitgalį jis lankėsi Šilutėje, itališko stiliaus restorane „Kitchen Inn“, kur restorano šeimininkę Jurgitą Pikelienę mokė „gelato“ gaminimo paslapčių. Galime džiaugtis, kad nuo šiol Šilutėje turime diplomuotą itališų ledų gaminimo meistrę - kol kas vienintelę tokią Lietuvoje.

Antrą kartą Šilutėję viešėjęs Maurizio mūsų šalyje atrado daug panašumų su Italija: anot jo, žmonės čia draugiški, o Rusnė panaši į Veneciją. Tiesa, „gelato“ gaminimo srityje lietuviams dar reikėtų tobulėti, nes mūsų šalyje vyrauja pramoniniu būdu pagaminti ledai.

Taigi šiandien, jūsų dėmesiui, išskirtinis „Šilutės naujienų“ interviu su Maurizio Paci, kuris apie ledus žino tikriausiai viską - nuo mašinų veikimo principo iki slaptųjų ingredientų ledų receptuose.
Keliauja po pasaulį

„Belgija, Lenkija, Vokietija, Marokas, Bulgarija, Turkija, Vietnamas, Kambodža...“, - šalis, į kurias artimiausiu metu ketina keliauti, vardina Maurizio.

Jo toks darbas - keliauti po pasaulį ir mokyti įvairių kultūrų žmones kaip gaminti „gelato“. Maurizio beveik nebūna namuose, gimtojoje Itlijoje, visą laiką jis „ant lagaminų“. Visgi Maurizio sako, kad savo darbą myli ir kelionėse per daug nepavargsta, nors tai priklauso ir nuo šalies kurioje lankosi.

„Kartais reikia daug dirbti, pataisyti ledų gaminimo mašinas, apmokyti žmones, kad jie suprastų kaip gaminti „gelato“, - sako jis.

Į ledų gaminimo pasaulį Maurizio pateko prieš 28-erius metus. Italijoje ir JAV (San Diego universitete) jis studijavo maisto chemiją (food chemistry). Būdamas 31-erių jis pradėjo dirbti vienoje grupėje, jungiančioje daugybę gamyklų, gaminančių ledų gaminimo mašinas.

Jis dirba, kad plėtotų mašinas, produktus, padėtų šiuos produktus įsisavinti kiekvienos šalies rinkoje. Anot specialisto, kiekvienoje šalyje ledai arba „gelato“ skiriasi daugeliu parametrų: cukraus ir riebalų kiekiu, pieno rūšimis ir panašiai. Taigi jo darbas yra visa tai suderinti ir apmokyti žmones dirbti. Prieš 5 metus savo žinias ir per daugybę metų įgytą patirtį jis sudėjo į knygą „Ice Cream. Things to know“ („Ledai. Ką žinoti“).Ledai Pikeliene_su_Maurizio

Į Šilutę pakvietė J.Pikelienė

Lietuvoje Maurizio svečiavosi jau antrą kartą. Pirmą kartą jis čia lankėsi dar vasaros pabaigoje. „Kiekvieną kartą čia atvykstu dėl Jurgitos“, - šypteli italas.

Jiedu susipažino tarptautinėse parodose, mat Jurgita norėjo išmokti gaminti ledus ir parodose lankėsi tikslingai. Italijoje vyksta svarbiausios parodos, į kurias suvažiuoja ledų gamintojai iš viso pasaulio. Jurgita aplankė visas.

Susipažinusi su Maurizio, vėliau ji pirko įrangą, kvietė italą į Šilutę, kad šis ją apmokytų gaminti itališkus ledus. Po paskutinio apsilankymo M.Paci J.Pikelienei įteikė diplomą, tvirtinantį, kad nuo šiol ji yra „gelato“ gaminimo meistrė - kol kas vienintelė Lietuvoje.

„Turėjau ilgokai pasimokyti, nes ledų gaminimas sudėtingas procesas: turi žinoti receptūrą, negali suklysti, nes jei suklysi, nebebus tokios tekstūros, viskas skirsis. Didžiausias darbas - sumaišyti ledų mišinį, o mašina atlieka savo darbą“, - pasakojo ji.

Lietuvoje vyrauja gamykliniai ledai

M.Paci sako, kad svarbiausia šalis „gelato“ rinkai yra Vokietija. Normali ledainė pagamina apie 150 - 200 kilogramų ledų per dieną. Tuo tarpu Italijoje pagaminama geriausiu atveju 80-100 kg per dieną.

„O kaip Lietuvoje?“, - klausėme jo.
Deja, statistikos apie Lietuvą nėra, nes mūsų šalyje yra tik viena kita kavinė, gaminanti tikruosius itališkus ledus. Mūsų šalyje vyrauja pramoniniu būdu pagaminti ledai, kurie yra visiškai kitokie. Visgi specialistas pastebi, kad per paskutiniuosius keletą metų atsiranda vis daugiau žmonių, besidominčių „gelato“ gamyba.

„Lietuvoje kartojasi Estijos istorija. Prieš 5 metus Estijoje buvo tik keletas gerų „gelato“ gamintojų. Dabar šių ledų paklausa auga, žmonės vis labiau nori „gelato“, - sako ledų gaminimo meistras. Anot jo, Lietuvoje žmonės dar nežino kaip gaminti tikruosius „gelato“. Jie gerai nežino visų medžiagų ir paties produkto. „Gelato“ turi būti lygūs, ne per saldūs, nesusikristalizavę ir patraukliai atrodyti vitrinoje, nes anot meistro, žmonės visų pirma perka akimis, o tik po to paragauja.

Naudingi sveikatai

Ledai„Žmonės turi suprasti, kad ledai yra ne tik sušaldytas saldumynas, bet gali būti svarbūs ir sveikatai“, - sako Maurizio.

Jis atskleidžia, kad į „gelato“ sudėti įeina ne tik pienas, grietinėlė ar cukrus, bet ir daug skaidulinių medžiagų, kurios svarbios organizmo detoksikacijai. Su skaidulomis pagaminti ledai turi ir mažiau kalorijų - 150-160 šimte gramų. Tuo tarpu pramoniniu būdu pagamintuose leduose yra beveik dvigubai daugiau oro ir... dvigubai daugiau kalorijų.

Ledų gaminimo meistras sako, kad sunkiausia pagaminti vaisinius ir šokoladinius ledus. „Gelato“ skonis priklauso ir nuo medžiagų. Jis džiaugiasi, kad „Kitchen Inn“ ledai gaminami, naudojant tik aukštos kokybės natūralius produktus, kas leidžia išgauti gerą skonį. Šilutėje galima paragauti daug įvairių skonių „gelato“: vanilinių, vyšninių, šokoladinių, sūdytų pistacijų ar sūrio pyrago skonių, juodų ledų.

Surado draugus

Maurizio maloniai nustebina sakydamas, kad Lietuvoje žmonės draugiškesni nei kitose šalyse, visai kaip jo gimtojoje Italijoje. Mūsų apylinkėse jį sužavėjo Ventės ragas, Rusnės sala, primenanti Veneciją. Beje Šilutėje, vasario 17 dieną Maurizio atšventė 59-ąjį gimtadienį. Jis džiaugiasi, kad jo pažintis su Jurgita ir jos šeima, baigėsi draugyste.

„Sudie Lietuva. Tikiuosi greitai čia sugrįžti. Čia suradau tikrai ypatingus draugus. Dirbti su jais buvo tikras malonumas. Ypatingai dėkoju Aurimui ir Jurgitai Pikeliams. Niekada jūsų nepamiršiu“, - išvažiuodamas iš Lietuvos savo feisbuke rašė Maurizio.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt