1383 5bfb40278c12e4878776b4f78e36714aŠeštadienio rytais TV3 žiūrovus prie televizoriaus ekranų kviečia laida „Aplink Lietuvą“. Prieš savaitę parodytoje laidoje Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus kartu su istorijos mokslų daktare Neringa Dambrauskaite ir turizmo departamentu aplankė žaliąją tropikų oazę Kretingoje, mokėsi gaminti senovinius saldainius, svečiavosi Šilutės Hugo Šojaus dvare bei neatsispyrė Švėkšnos kulinariniams siurprizams.

Laidoje Lietuvos pilis, dvarus lankantys garsiausi šalies keliautojai užsuko ir į Kretingos dvarą. Dvaras garsėja nuostabaus grožio žiemos sodu, traukiančiu turistus iš viso pasaulio. „Šis žiemos sodas yra ypatingas. 19 a. antroje pusėje tai buvo vienas didžiausių privačių sodų Europoje. Jame galėjai išvysti palmes, citrinmedžius, apelsinmedžius, kaktusus. Sodas, kurį mes matome dabar, buvo pradėtas atkūrinėti nuo 1987 metų. Viduryje žiemos sodo dabar yra fikusas, o Tiškevičių valdymo laikais buvo plunksninė palmė“, – laidoje pasakojo dvarų kultūros tyrinėtoja, heraldikos žinovė N. Dambrauskaitė.

„Lietuvoje pamatyti tokį sodą žiemą ir vasarą yra unikalus dalykas. Atsiduri tarsi džiunglėse. Egzotiniai gyvūnai, augalai, ypatingas mikroklimatas, drėgmė primena kai kuriuos šiltuosius kraštus. Puiki vieta užsukti kiekvienam, mėgstančiam keliauti. Svarbiausia, kad čia nėra jokio sezoniškumo“, – žiemos sodo grožiu ir ypatinga atmosfera džiaugėsi V. Radzevičius.

„Aplink Lietuvą“ vedėjai Kretingos dvarą įvardina kaip didžiulį atradimą, palikusi jiems neišdildomą įspūdį. Kelionei dar smagesnių emocijų suteiks saldainių gamyba. Prieš daugelį metų grafai Tiškevičiai dvare turėjo nedidelį karamelinių saldainių fabriką. V. Radzevičius ir M. Starkus turėjo galimybę pagal senovinį receptą pasigaminti senovinių saldainių. „Saldainių gaminimo procesas labai tinka vaikams. Nuo pradžios iki pat saldainio valgymo jie būna susidomėję, išlieka aktyviais žaidėjais. Taip pat, čia nėra tokio dalyko, kaip nepavyko“, – sakė saldainių gaminimo pamokoje dalyvavęs ir pats saldainius gaminęs M. Starkus.

Keliautojai užsuko ir į Pliateriams priklausantį Švėkšnos dvarą. Grožiu, įspūdingais augalais, mažąja architektūra garsėja ir dvaro parkas. „Nuostabūs vaizdai paliko neišdildomą įspūdį visam gyvenimui. Norisi čia sugrįžti dar ir vasarą“, – sakė V. Radzevičius. Keliautojas neatsispyrė ir Pliaterių dvaro virtuvės patiekalui – gamino karpį su žirniais ir spirgučiais. Būtent taip valgydavo Lietuvos didikai: riebiai, sočiai ir skaniai. „Šis patiekalas viršijo bet kokius lūkesčius“, – sakė M. Starkus.

Paskanavę dvaro virtuvės patiekalo, „Aplink Lietuvą“ keliautojai vyko į Šilutės Hugo Šojaus dvarą skanauti miežinės kafijos. Šį gėrimą senovėje gerdavo po pietų kartu su desertu. Tačiau keliautojus labiausiai sužavo ne kafijos gėrimas, o dvaro aplinka, muziejus. Laidos žiūrovai buvo supažindinti ir su Hugo Šojaus asmenybe, muziejumi, kuriame eksponuojama dvarininko šeimos istorija.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos