Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Rusniškiai apsiprato su į salą paleistais danieliais

Image - Rusniškiai apsiprato su į salą paleistais danieliais

Rusnės salos gyventojai pernai skundėsi, kad atvežtiniai danieliai, paleisti iš aptvarų, daro didžiulę žalą salos gyventojams - eina į sodybas, nuskabo vaismedžius ir kt. Rusniškius labiausiai piktino tai, kad gyvūnai

Trečiadienis, 18 Liepa Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (1)

Oficialūs pranešimai

Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

Image - Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

  Nuo rugpjūčio 21 dienos mažėja vietinė rinkliava už įvažiavimą transporto priemone į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją – jis lengviesiems automobiliams mažės net keturis kartus nuo 20 iki 5

Penktadienis, 11 Rugpjūtis Komentarai (0)

Politika

Šilutės miesto gatvių medžių atnaujinimas - dar vienas neapgalvotas vykdančiosios valdžios sprendima

Image - Šilutės miesto gatvių medžių atnaujinimas - dar vienas neapgalvotas vykdančiosios valdžios sprendima

Jau keletą mėnesių netyla aistros dėl Šilutės miesto centrinės gatvės medžių atnaujinimo projekto įgyvendinimo. Kiekvienas valdžios priimamas sprendimas turi būti aptartas su visuomene arba bent jau tais krašto gyventojais, kuriuos

Pirmadienis, 9 Liepa Komentarai (0)

Problema

Pensininkai prieš verslininkus: gyventi trukdo ir maisto, ir šiukšlių kvapai

Image - Pensininkai prieš verslininkus: gyventi trukdo ir maisto, ir šiukšlių kvapai

Kiek benagrinėtume kaimynytės temą, - padėtis nesikeičia, dėl visomis prasmėmis „netikėlių“ kaimynų ir įvairių institucijų, ir laikraščių redakcijų durys varstomos dažniausiai.Šįkart guodžiasi ponia, daug metų gyvenanti Šilutėje, Tilžės gatvėje esančios

Ketvirtadienis, 19 Liepa Komentarai (1)

Savivaldybėje

Šilutės Parko gatvėje - vienpusis eismas

Image - Šilutės Parko gatvėje - vienpusis eismas

Šilutės miesto Parko gatvėje esančių privačių sklypų savininkams nesmagi naujiena - rajono Eismo saugumo komisija pritarė UAB „Deltos projektai“ ir Šilutės seniūnijos pasiūlymui Parko gatvėje įvesti vienpusį eismą.Tai reiškia, kad

Šeštadienis, 14 Liepa Komentarai (0)

Seniūnijose

Švėkšnos gimnazija sulaukė - turi stadioną

Image - Švėkšnos gimnazija sulaukė - turi stadioną

Ketvirtadienį oficialiai atidarytas Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos stadionas. Švėkšniškius ta proga sveikino Savivaldybės vadovai, Švėkšnoje išrinkti rajono tarybos nariai Antanas Martinkus ir Arūnas Kurlianskas, o gausus būrys moksleivių dalyvavo atidarymo metu

Trečiadienis, 6 Birželis Komentarai (0)

 

velyku stalasArtėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti.

 

Preliminariais skaičiavimais beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas. Europos Komisijos finansuojamo projekto „Fusions” 2016 m. duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto vidutiniškai už 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse, kai pasaulyje dėl nepakankamos mitybos kenčia per milijardą žmonių, didžioji dalis jų – vaikai. Vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Po švenčių dažniausiai lieka nesuvalgyto maisto. Reikėtų prisiminti, kad netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu priežasčių. Pakeisti šią statistiką gali visi, pasirengę planuoti maisto poreikį. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti. Maisto likučius reikėtų sunaudoti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną).

Siekiant nesusigundyti parduotuvių pasiūlymais ar akcijomis, rekomenduojama eiti apsipirkti peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą, be to, atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz. pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

Kokios šv. Velykos be kiaušinių? Perkant kiaušinius, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą (tinkamumo vartoti terminas – 28 dienos), laikyti juos šaldytuve neplautus, nes nuplovus labai sutrumpėja galiojimo terminas. Kiaušinius plauti reikia tik prieš vartojant. Suskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min), nes į juos gali patekti įvairūs mikrobai.

Mėsa taip pat reikalinga mitybos racione, ji kuo liesesnė, tuo naudingesnė sveikatai. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšelį, rekomenduojama supakuoti į dvigubas pakuotes, kad šie produktai neužterštų kitų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Nusipirkus užšaldytus produktus, atšildyti juos reikia šaldytuve, taip apsaugant nuo kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai gyventojams pataria:

– saikingai vartoti majonezą, nes jame yra per 35 % riebalų,

– tepti sviestą ant duonos kuo plonesniu sluoksniu,

– mažinti druskos kiekį, stengtis ją pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, palaipsniui pratintis prie mažiau sūraus maisto,

– mažiau vartoti riebių, saldžių ir sūrių maisto produktų,

– daugiau valgyti pilno grūdo produktų, daržovių ar vaisių,

– maistą ruošti švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius ir darbo paviršius,

– nešildyti maisto likučių daugiau kaip vieną kartą, nemaišyti jų su šviežiais produktais.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos