Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Pirmą kartą Ventėje sugauta liepsnotoji pelėda

Image - Pirmą kartą Ventėje sugauta  liepsnotoji pelėda

Šis ruduo Ventės rago ornitologams svarbus ne tik rekordiniais kiekiais paukščių, bet ir netikėtais laimikiais gaudyklėse. Spalio 19 dieną pirmą kartą ornitologinės stoties darbo istorijoje buvo sugauta liepsnotoji pelėda. “Naktį begaudydamas

Antradienis, 30 Spalis Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (3)

Oficialūs pranešimai

Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

Image - Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

  Nuo rugpjūčio 21 dienos mažėja vietinė rinkliava už įvažiavimą transporto priemone į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją – jis lengviesiems automobiliams mažės net keturis kartus nuo 20 iki 5

Penktadienis, 11 Rugpjūtis Komentarai (0)

Politika

Opozicija ruošia V.Pavilonio atstatydinimą, o A.Jakas siūlo „per veidą“ V.Laurinaičiui

Image - Opozicija ruošia V.Pavilonio atstatydinimą, o A.Jakas siūlo „per veidą“ V.Laurinaičiui

 Šilutės savivaldybės tarybos opozicijos politikai, remdamiesi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamu tyrimu dėl savivaldybės mero, jo pavaduotojo, Šilutės autobusų parko direktoriaus bei Savivaldybės administracijos direktoriaus ir Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjo

Pirmadienis, 12 Lapkritis Komentarai (1)

Problema

Sveikas vaikų maitinimas vis dar kelia diskusijas

Image - Sveikas vaikų maitinimas vis dar kelia diskusijas

Gausiai padažu aplieti ir džiūvėseliuose apvolioti kotletai, spirgais apipilti cepelinai ir kitas nesveikas maistas nuo rugsėjo gujamas lauk iš šalies lopšelių-darželių ir mokyklų. Ne išimtis ir Šilutės rajonas. Deja, ir

Antradienis, 13 Lapkritis Komentarai (0)

Savivaldybėje

Kovoje su kontrabanda padeda net kormoranai: numušė droną su cigaretėmis

Image - Kovoje su kontrabanda padeda net kormoranai: numušė droną su cigaretėmis

  Po to, kai buvo išguldytos stambiausios Pagėgių, Tauragės, Jurbarko, Šilutės miestų grupuotės, situacija pasienyje su Rusija per pastarąjį dešimtmetį gerokai pasikeitė, nors grėsmės liko tos pačios – kontrabanda, nelegalus bandymas

Antradienis, 13 Lapkritis Komentarai (0)

Seniūnijose

Rusnės seniūnija „ nacionalinio konkurso „Valstybę kuriame mes“ nominantė

Image - Rusnės seniūnija „ nacionalinio konkurso „Valstybę kuriame mes“ nominantė

Konkurso „Valstybę kuriame mes“ vertinimo komisija, aplankė Rusnės seniūniją, kuri yra tarp trisdešimties Lietuvos seniūnijų, patekusių į trečiąjį konkurso

Sekmadienis, 7 Spalis Komentarai (0)

 

velyku stalasArtėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti.

 

Preliminariais skaičiavimais beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas. Europos Komisijos finansuojamo projekto „Fusions” 2016 m. duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto vidutiniškai už 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse, kai pasaulyje dėl nepakankamos mitybos kenčia per milijardą žmonių, didžioji dalis jų – vaikai. Vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Po švenčių dažniausiai lieka nesuvalgyto maisto. Reikėtų prisiminti, kad netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu priežasčių. Pakeisti šią statistiką gali visi, pasirengę planuoti maisto poreikį. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti. Maisto likučius reikėtų sunaudoti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną).

Siekiant nesusigundyti parduotuvių pasiūlymais ar akcijomis, rekomenduojama eiti apsipirkti peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą, be to, atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz. pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

Kokios šv. Velykos be kiaušinių? Perkant kiaušinius, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą (tinkamumo vartoti terminas – 28 dienos), laikyti juos šaldytuve neplautus, nes nuplovus labai sutrumpėja galiojimo terminas. Kiaušinius plauti reikia tik prieš vartojant. Suskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min), nes į juos gali patekti įvairūs mikrobai.

Mėsa taip pat reikalinga mitybos racione, ji kuo liesesnė, tuo naudingesnė sveikatai. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšelį, rekomenduojama supakuoti į dvigubas pakuotes, kad šie produktai neužterštų kitų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Nusipirkus užšaldytus produktus, atšildyti juos reikia šaldytuve, taip apsaugant nuo kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai gyventojams pataria:

– saikingai vartoti majonezą, nes jame yra per 35 % riebalų,

– tepti sviestą ant duonos kuo plonesniu sluoksniu,

– mažinti druskos kiekį, stengtis ją pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, palaipsniui pratintis prie mažiau sūraus maisto,

– mažiau vartoti riebių, saldžių ir sūrių maisto produktų,

– daugiau valgyti pilno grūdo produktų, daržovių ar vaisių,

– maistą ruošti švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius ir darbo paviršius,

– nešildyti maisto likučių daugiau kaip vieną kartą, nemaišyti jų su šviežiais produktais.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt