Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Miško želdinių apskaita, ar miškas laikomas atkurtu?

Image - Miško želdinių apskaita, ar miškas laikomas atkurtu?

Atkūrus ar įveisus mišką Valstybinės miškų tarnybos (VMT) Miškų kontrolės skyriaus teritorinio poskyrio valstybiniai miškų pareigūnai atlieka želdinių ir žėlinių

Penktadienis, 14 Rugsėjis Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (2)

Oficialūs pranešimai

Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

Image - Mažės rinkliava už įvažiavimą į Neringą

  Nuo rugpjūčio 21 dienos mažėja vietinė rinkliava už įvažiavimą transporto priemone į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją – jis lengviesiems automobiliams mažės net keturis kartus nuo 20 iki 5

Penktadienis, 11 Rugpjūtis Komentarai (0)

Politika

Remigijus Žemaitaitis gali tapti Seimo vicepirmininku

Image - Remigijus Žemaitaitis gali tapti Seimo vicepirmininku

  Seimo „tvarkiečiams“ su valdančiaisiais pasirašius susitarimą dėl bendradarbiavimo, Seimo Tvarkos ir teisingumo frakcija gali tikėtis Seimo vicepirmininko

Antradienis, 11 Rugsėjis Komentarai (0)

Problema

Negyvi gyvūnai gatvėse: kieno rūpestis?

Image - Negyvi gyvūnai gatvėse: kieno rūpestis?

Negyvi ir likimo valiai palikti naminiai gyvūnai praėjusią savaitę piktino šilutiškius. Rugsėjo pirmosiomis dienomis visą parą praeiviai Tilžės gatvėje vaikščiojo pro partrenktą katiną. Į redakciją kreipęsi žmonės piktinosi, kad niekam

Šeštadienis, 15 Rugsėjis Komentarai (0)

Savivaldybėje

Po milijono eurų išlaidų - nykūs vaizdai Šilutėje

Image - Po milijono eurų išlaidų - nykūs vaizdai Šilutėje

  1 147 000 eurų. Tiek valstybė paklojo už Šilutėje vis dar apgriuvusio ir vietinių gyventojų „Černobyliu” vadinamo sporto komplekso projekto rengimą. Vieta pamėgta atokiau pasislėpti mėgstančio jaunimo. Tačiau jaunuoliai vis

Trečiadienis, 19 Rugsėjis Komentarai (0)

Seniūnijose

Juknaičių pagrindinė mokykla džiaugiasi naujuoju mokykliniu autobusu

Image - Juknaičių pagrindinė mokykla džiaugiasi naujuoju mokykliniu autobusu

  Netruko prabėgti šilta, auksinė šių metų vasara ir Juknaičių mokyklos prieigos prisipildė mokinių balsų, juoko ir šurmulio. Vaikai ir jų tėveliai rugsėjo 3 dieną skubėjo į tradicinę naujųjų mokslo metų

Pirmadienis, 10 Rugsėjis Komentarai (0)

 

velyku stalasArtėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti.

 

Preliminariais skaičiavimais beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas. Europos Komisijos finansuojamo projekto „Fusions” 2016 m. duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto vidutiniškai už 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse, kai pasaulyje dėl nepakankamos mitybos kenčia per milijardą žmonių, didžioji dalis jų – vaikai. Vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Po švenčių dažniausiai lieka nesuvalgyto maisto. Reikėtų prisiminti, kad netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu priežasčių. Pakeisti šią statistiką gali visi, pasirengę planuoti maisto poreikį. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti. Maisto likučius reikėtų sunaudoti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną).

Siekiant nesusigundyti parduotuvių pasiūlymais ar akcijomis, rekomenduojama eiti apsipirkti peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą, be to, atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz. pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

Kokios šv. Velykos be kiaušinių? Perkant kiaušinius, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą (tinkamumo vartoti terminas – 28 dienos), laikyti juos šaldytuve neplautus, nes nuplovus labai sutrumpėja galiojimo terminas. Kiaušinius plauti reikia tik prieš vartojant. Suskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min), nes į juos gali patekti įvairūs mikrobai.

Mėsa taip pat reikalinga mitybos racione, ji kuo liesesnė, tuo naudingesnė sveikatai. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšelį, rekomenduojama supakuoti į dvigubas pakuotes, kad šie produktai neužterštų kitų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Nusipirkus užšaldytus produktus, atšildyti juos reikia šaldytuve, taip apsaugant nuo kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai gyventojams pataria:

– saikingai vartoti majonezą, nes jame yra per 35 % riebalų,

– tepti sviestą ant duonos kuo plonesniu sluoksniu,

– mažinti druskos kiekį, stengtis ją pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, palaipsniui pratintis prie mažiau sūraus maisto,

– mažiau vartoti riebių, saldžių ir sūrių maisto produktų,

– daugiau valgyti pilno grūdo produktų, daržovių ar vaisių,

– maistą ruošti švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius ir darbo paviršius,

– nešildyti maisto likučių daugiau kaip vieną kartą, nemaišyti jų su šviežiais produktais.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos