Aktualijos

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Aktualijos
Išsaugoti
Atšaukti
Reset

Gamta

Įkliuvo miškininkas - brakonierius

Image - Įkliuvo miškininkas - brakonierius

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai rugsėjo 5 d., apie 17.00 val. gavo pranešimą, kad prie kaimo turizmo sodybos Stoniškių sen., Rukų k. girdisi šūviai. Spėta, kad čia galimai brakonieriaujama.  Atvykus po

Antradienis, 10 Rugsėjis Komentarai (0)

Gulbių skrydis

Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Image - Paskui gulbes skrendanti anglė stabtelėjo Ventėje

Pagaliau ilgai lauktas susitikimas įvyko - ekspedicijos „Gulbių skrydis“ komanda šeštadienį apsilankė Nemuno deltoje, kur susitiko su Lietuvos mokslininkais, gamtosaugininkais ir vietos bendruomenės atstovais.Penktadienį Baltijos aplinkos forumo specialistai ir ornitologas

Ketvirtadienis, 3 Lapkritis Komentarai (0)

Nuomonės ir komentarai

Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

Image - Nepatinkančią pavardę galima nesudėtingai pasikeisti

  Kai kurie žmonės nugyvena visą gyvenimą turėdami vieną pavardę, tačiau kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių savo asmenvardį pasikeičia. Migracijos teisės ekspertė Edita Prilepskienė įvardija, kokiais atvejais žmonės nusprendžia pavardę

Šeštadienis, 12 Rugpjūtis Komentarai (3)

Oficialūs pranešimai

Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Image - Bus skelbiami paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai

Ketvirtadienį bus paskelbti paskutinių valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Abiturientai sužinos, kaip jiems sekėsi laikyti matematikos, istorijos ir geografijos

Ketvirtadienis, 11 Liepa Komentarai (0)

Politika

Nauji Savivaldybės politikai apsiprato ir imasi darbo

Image - Nauji Savivaldybės politikai apsiprato ir imasi darbo

  Šilutės savivaldybės taryba surengė jau ketvirtąjį posėdį, vadinasi jau dirba tris mėnesius. Per šį laikotarpį paskirstyti visi valdžios postai ir pareigybės. Šios kadencijos Savivaldybės vadovai nėra tokie išdidūs ir pakvietė

Antradienis, 30 Liepa Komentarai (0)

Problema

Net ir plečiami vaikų darželiai visų mažųjų nesutalpino

Image - Net ir plečiami vaikų darželiai  visų mažųjų nesutalpino

Pamatyti kaip atlikti remontai ir išgirsti įstaigų vadovų nuomonę apie atliktus darbus bei jų pageidavimus, ką dar būtų svarbu atlikti iki rugsėjo, - toks buvo miesto vaikų darželius apžiūrėjusių Savivaldybės

Sekmadienis, 8 Rugsėjis Komentarai (1)

Savivaldybėje

Daugiabučių namų modernizavimas Šilutėje tik įsibėgėja

Image - Daugiabučių namų  modernizavimas Šilutėje tik įsibėgėja

Šilutės rajono savivaldybė jau penkerius metus aktyviai vykdo daugiabučių namų modernizavimo programą. 49 daugiabučiuose namuose gyvenantys žmonės jau turi naujai renovuotus, su rekonstruotomis šiluminėmis trasomis, sandariais langais ir durimis namus,

Pirmadienis, 9 Rugsėjis Komentarai (0)

Seniūnijose

Vilkytiškiai šventė: susipažino su naujuoju klebonu, žygiavo labirintu ir sodino „Naujagimių alėją“

Image - Vilkytiškiai šventė: susipažino su naujuoju klebonu, žygiavo labirintu  ir sodino „Naujagimių alėją“

Kasmet Žolinės dieną Saugų seniūnijos Vilkyčių kaimo žmonės nužygiuoja „Vilko pėdomis“ - surengia taip pavadintą vasaros šventę.Šiemetinėje irgi buvo ne tik tradicinis žirgų konkūras, daug muzikos, vietinių dainininkų ir šokėjų

Antradienis, 20 Rugpjūtis Komentarai (0)

 

velyku stalasArtėjant šv. Velykoms, svarbu tinkamai išsirinkti maisto produktus ir gaminti saugius, sveikus patiekalus. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti valgiaraštį, nutarti, ką gaminti patiems, o ką – įsigyti.

 

Preliminariais skaičiavimais beveik kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet išmeta apie 50 kg maisto, kuris galėtų būti suvartotas. Europos Komisijos finansuojamo projekto „Fusions” 2016 m. duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama apie 88 mln. tonų maisto vidutiniškai už 143 mlrd. eurų. Prarandama ar išmetama beveik trečdalis pagaminto maisto tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse, kai pasaulyje dėl nepakankamos mitybos kenčia per milijardą žmonių, didžioji dalis jų – vaikai. Vieni žmonės badauja, kiti kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

Po švenčių dažniausiai lieka nesuvalgyto maisto. Reikėtų prisiminti, kad netinkamai tvarkomas ir laikomas maistas yra viena labiausiai paplitusių apsinuodijimo maistu priežasčių. Pakeisti šią statistiką gali visi, pasirengę planuoti maisto poreikį. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti. Maisto likučius reikėtų sunaudoti ar užšaldyti per 2 dienas (ryžių patiekalus – per 1 dieną).

Siekiant nesusigundyti parduotuvių pasiūlymais ar akcijomis, rekomenduojama eiti apsipirkti peržiūrėjus turimas atsargas ir sudarius trūkstamų produktų sąrašą, be to, atsižvelgti į galimus suvartoti šių produktų kiekius.

Greitai gendančius produktus derėtų įsigyti prieš pat šventes ir saugoti kaip nurodyta gamintojo ant pakuočių. Jei produktai išpakuoti, juos geriau laikyti šaldytuve sandariose dėžutėse, patikrinus šaldytuvų temperatūrą. Kai kuriuos vaisius ir daržoves (pvz. pomidorus, avokadus, obuolius, citrusinius vaisius, bananus), kaip ir duonos bei pyrago gaminius be greitai gendančių įdarų, galima laikyti ir ne šaldytuve. Jei duonos nupirkta per daug, galima ją užšaldyti. Tai racionalus būdas išgelbėti daugelį maisto produktų ar per daug prisigamintų patiekalų.

Kokios šv. Velykos be kiaušinių? Perkant kiaušinius, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą (tinkamumo vartoti terminas – 28 dienos), laikyti juos šaldytuve neplautus, nes nuplovus labai sutrumpėja galiojimo terminas. Kiaušinius plauti reikia tik prieš vartojant. Suskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min), nes į juos gali patekti įvairūs mikrobai.

Mėsa taip pat reikalinga mitybos racione, ji kuo liesesnė, tuo naudingesnė sveikatai. Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšelį, rekomenduojama supakuoti į dvigubas pakuotes, kad šie produktai neužterštų kitų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Nusipirkus užšaldytus produktus, atšildyti juos reikia šaldytuve, taip apsaugant nuo kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai gyventojams pataria:

– saikingai vartoti majonezą, nes jame yra per 35 % riebalų,

– tepti sviestą ant duonos kuo plonesniu sluoksniu,

– mažinti druskos kiekį, stengtis ją pakeisti prieskoninėmis žolelėmis, palaipsniui pratintis prie mažiau sūraus maisto,

– mažiau vartoti riebių, saldžių ir sūrių maisto produktų,

– daugiau valgyti pilno grūdo produktų, daržovių ar vaisių,

– maistą ruošti švariomis rankomis, naudoti švarius įrankius ir darbo paviršius,

– nešildyti maisto likučių daugiau kaip vieną kartą, nemaišyti jų su šviežiais produktais.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt