Desert ruoimasŠiemet gegužės 6-ąją švęsime ne tik Mamos dieną, bet ir minėsime Tarptautinę dieną be dietų. Kuomet susijungia šios dvi progos savo mylimą mamą būtina palepinti gardžiu desertu ir tądien pamiršti visus mitybos kraštutinumus. Nesudėtingais desertų receptais dalinasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas.

Nesudėtingas receptas skubantiems

Šio deserto net nereikia kepti, todėl jį gebės pagaminti net ir turintieji minimalias kulinarines žinias. Jam pagaminti reikės 200 g minkšto sviesto, 1 indelio (apie 400 g) saldinto kondensuoto pieno ir vaflių ar jau iškeptų biskvito lakštų pertepimui. „Būtinai naudokite minkštą, bet ne lydytą sviestą. Jį išsukite šaukštu, virtuviniu kombainu ar mikseriu ir į sviesto masę supilkite saldintą kondensuotą pieną, dar kartą viską gerai išsukite“, – sako A. Poleninas.

Pasak jo, pertepimams galima naudoti bet kokius patinkančius lakštus. „Galite naudoti vaflius, biskvitą, net ir iškeptus lietinius. Jeigu esate smaližiai, tarp pertepimų galite užtepti ir mėgstamos uogienės“, – atskleidžia „Maximos“, kur gimsta šimtai skirtingų skonių tortų ir pyragaičių, atstovas A. Poleninas. Pertepus tortą jį, įsuktą į maistinę plėvelę, įdėkite į šaldytuvą, o ant jo uždėkite ką nors sunkaus, kas tortą suslėgtų ir jis būtų vientisas. Šaldytuve tortą laikykite bent 3 valandas, kad jis būtų tvirtas.

Šį desertą savo mamai nesunkiai pavyks pagaminti ir mažiesiems virtuvės šeimininkams.

Palinkėjimai sausainiuose

Ko gero, visi žinome populiariuosius laimės arba likimo sausainukus, kuriuos pagaminti nėra sunku ir namuose. Tiesa, laimės sausainių gamybos procesas kiek užtrunka, o ir veikti reikia greitai, bet rekomenduojame pamėginti juos išsikepti. Prieš pradedant maišyti ingredientus pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 220˚C. Maždaug 10 sausainukų pagaminti reikės 2 kiaušinių baltymų, pusės valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto, apie 60 g miltų, 100 g cukraus, žiupsnelio druskos, 3 valgomųjų šaukštų vandens.

„Kiaušinių baltymus kartu su vanilės ekstraktu išplakite šluotele iki putų. Į kiaušinių masę supilkite persijotus miltus, cukrų ir druskos žiupsnelį. Tuomet viską išmaišykite, tik jau nebenaudokite šluotelės, o griebkitės mentelės. Nuolat pamaišant dalimis pilkite vandenį, maždaug po vieną valgomąjį šaukštą“, – gaminimo eigą atskleidžia A. Poleninas.

Nepridegančios dangos kepimo skardoje suformuokite maždaug 7 cm skersmens apskritimus. „Svarbu, kad sausainukai nesiliestų. Kepkite juos apie 8 minutes, kol kraštai paruduos. Ištraukus kepimo skardą iš orkaitės veikite greitai – atsargiai paimkite dar karštą sausainį, į jo vidurį įdėkite palinkėjimo lapelį, perlenkite sausainį per pus, o tuomet pasinaudodami stiklinės, puodelio ar dubens kraštu įlenkite sausainį. Labai svarbu veikti greitai, kol sausainis dar šiltas ir nesukietėjęs“, – gaminimo paslaptimis dalinasi „Maximos“ ekspertas.

Baltojo šokolado sūrio tortas

Pirmiausia 6 maistinės želatinos lapelius ar tiesiog apie 10 g maistinės želatinos ištirpinkite 150 ml vandens. Želatiną vandenyje palikite apie 8–12 minučių. Per tą laiką sutraiškykite apie 150 g mėgstamų sausainių. „Sausainius itin patogu sutraiškyti subėrus juos į užspaudžiamą maišelį ir padaužant jį sunkesniu, bet patogiu rankai daiktu, pavyzdžiui, kočėlu“, – sako A. Poleninas. Suberkite sutraiškytus sausainius į dubenį ir juos apipilkite 100 g tirpintu sviestu, gerai išmaišykite. Į kepimo formą suberkite sausainių masę ir gerai bei tolygiai ją prispauskite prie dugno.

Ištirpinkite 100 g baltojo šokolado ir trumpam palikite šone. Per tą laiką visiškai ištirpinkite želatiną su 30 g cukraus, venkite perkaitinimo. „Sukitės greitai ir į baltąjį šokoladą supilkite želatinos ir cukraus masę, gerai išmaišykite. Tuomet atskirame inde sumaišykite 300 g natūralaus jogurto ir 525 g kreminio sūrio, pavyzdžiui, maskarponės ar kito. Į šią masę supilkite želatinos ir baltojo šokolado masę ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę ant sausainių kepimo formoje ir prieš patiekiant tortą bent 3 valandas palaikykite šaldytuve“, – teigia „Maximos“ ekspertas.

„Išėmus iš šaldytuvo tortą aplink kepimo skardos kraštus apipjaukite, jog tortas lengvai išsiimtų. Puoškite jį, kuo tik norite: tirpintu šokoladu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis, paprastais tortų pabarstukais“, – sako A. Poleninas.

Jeigu vis dėl to gaminimui laiko pritrūksta, desertą galite išsirinkti iš „Maximos“ kulinarijos meistrų pagamintą konditerijos gaminių. „Mūsų konditeriai Mamos dienai paruošė net iki 49 skirtingų skonių tortų, todėl iš tokios gausos tikrai rasite kuo nustebinti savo mamą. Taip pat konditerinių gaminių asortimente siūlome įvairiausių pyragaičių ir kitų „Meistro kokybės“ gardumynų, kuriems neatsispiria net ir įnoringiausi smaližiai“, – teigia „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius A. Poleninas.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos