GrybaiGrybauti mėgstantys Lietuvos gyventojai šį rudenį neturėjo progų pasidžiaugti įspūdingais laimikiais. Stigo lietaus, todėl grybai ėmė dygti keliomis savaitėmis vėliau negu pernai ir užderėjo ne taip gausiai. Grybai nuo seno lietuvių yra pamėgtas Kūčių stalo patiekalas – marinuoti grybai su keptais svogūnais, aliejuje kepti grybai, grybų sriuba – puikiai tinka šventiniam stalui, kadangi šių patiekalų gamybai nenaudojami gyvulinės kilmės produktai. Tad kokių ir kiek kainuojančių grybų bus galima įsigyti ruošiantis šiuometiniam šventiniam stalui?

Šiemet šalies turguose žmonės galėjo įsigyti voveraičių, raudonviršių, tačiau daug rečiau – baravykų. Tuo tarpu parduotuvėse, nors lygiai taip pat buvo jaučiamas sezoniškumas, tačiau nemenka dalis asortimento išliko pastovi.
Derlius mažesnis, bet pasirinkimo netrūko

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pripažįsta, kad miško gėrybių pasirinkimas prekybos tinklo parduotuvėse priklauso nuo sezono – skirtingu metų laiku lentynose galima rasti vis kitokių grybų, nors dalis asortimento visada išlieka pastovi. Skaičiuojama, kad spalio ir lapkričio mėnesiais prekybos tinkle buvo parduota net 15 skirtingų rūšių – šviežių ir džiovintų grybų įvairaus dydžio pakuotėse.

„Parduotuvių lentynose atsiduria Lietuvos miškuose surinkti arba moderniuose lietuviškuose ūkiuose užauginti grybai. Lietuvos grybų tiekėjų atvežami švieži, džiovinti arba marinuoti produktai visada būna aukščiausios kokybės. Šiemet nuo vasaros iki rugsėjo buvo prekiaujama pirkėjų pamėgtomis voveraitėmis. Šių grybų buvo galima įsigyti ir didelę, 2,5 kilogramo svorio, pakuotę, ir į mažesnę pintinėlę telpantį 200 gramų laimikį. Taip pat lentynose buvo galima rasti šilbaravykių, baravykų, kreivabudžių, ugniabudžių. Tad, nors derlius ir buvo mažesnis, pasirinkimas tikrai nebuvo prastas“, – dalijasi V. Drulienė.

Šventėms – ir įprasti, ir egzotiški grybai

Grybų pardavimai taip pat šokteli ir prieš šventes. Pastebima, kad pirkėjai šventiniam Kūčių ar Kalėdų stalui grybus renkasi ganėtinai dažnai. Paskutiniųjų metų pardavimų duomenis rodo, jog labiausiai auga pievagrybių populiarumas. Taip pat gan dažnai pasirenkamos kreivabudės, kurias Lietuvoje augina ir tiekia ūkininkas Viktoras Potapcevas. Be to, pirkėjai šventiniam stalui perka ir vasaros metu surinktų šaldytų grybų – voveraičių bei baravykų – pakuotes.

„Prieinama kaina ir gera kokybė yra viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurios pievagrybių pakuotė dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. 400 gramų pievagrybių pakuotės kaina šiuo metu siekia 0,89 euro. Tad nenuostabu, kad šios rūšies grybų pardavimai šiemet šoktelėjo apie 300 proc. Taip pat pirkėjai vis dažniau išbando Lietuvoje užaugintas įvairių rūšių kreivabudes. Šių grybų 250 gramų pakuotės kaina svyruoja nuo 1,19 iki 1,49 euro“ – vardina „Maximos“ komercijos vadovė.
Anot jos, pirkėjai šventėms taip pat turi galimybę įsigyti ir šaldytų voveraičių bei baravykų. Šių produktų 300 g. pakuotės kaina svyruoja nuo 3,5 iki 4,3 euro.

„Atradimu pirkėjams vis dažniau tampa ir azijietiškos rūšies, tačiau Lietuvoje ekologiškai auginami grybai shiitake ir eringi. Šių egzotiškų grybų paklausa prekybos tinkle šiemet yra net pusantro karto didesnė nei pernai“ – teigia V. Drulienė.
Lietuvoje ekologiškai augintų shiitake bei eringi grybų 150 gramų pakuotė kainuoja 2,79 euro.

„Maximos“ parduotuvėse taip pat galima rasti ir gausų džiovintų grybų asortimentą, kuriame yra ir voveraičių, baravykų, šilbaravykių, ir pievagrybių. Džiovintų grybų galima įsigyti įvairiose pakuotėse, kurių kaina svyruoja nuo 0,87 iki 5,70 euro. Pirkėjai taip pat gali rinktis iš 17 rūšių konservuotų grybų, tarp kurių yra ne tik populiariausi pievagrybiai, bet ir kelmučiai bei baravykai. Jų kainos svyruoja nuo 1,13 iki 3,18 eurų.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt