foods-that-contain-probiotics.s600x600Dalis žmonių, susidūrę su rimta sveikatos bėda, būtinybe gultis ant operacinio stalo, nepaliauja savęs gailėję, laukia aplinkinių užuojautos, graužia save klausimu „Už ką man?“, į kurį paprastai nėra atsakymo.

Kiti sveikatos sutrikimą traktuoja kaip likimo siųstą išbandymą. Treti yra įsitikinę, kad gali būti ir dar blogiau. Ką reikėtų žinoti, norint po sunkių ligų ar operacijų kuo greičiau grįžti į visavertį gyvenimą.

Kaip stiprinti organizmą?

Virškinimas sutrinka dėl gerųjų bakterijų stokos

Daugelio sudėtingų ligų, pooperacinio laikotarpio liekamasis reiškinys - nusilpęs kraujas, apetito stoka, sutrikęs virškinimas (pastarąjį „padovanoja“ antibiotikų ir kitų stiprių vaistų vartojimas), nuovargis, prastas miegas, galvos svaigimas ir kt. Visa tai gali išprovokuoti ne vieną naują sveikatos sutrikimą.

Kaip teigia „MediCA klinikos“ bendrosios praktikos gydytoja Ineta Marčiukaitytė, liga, operacija žmogaus organizmą išsekina, susilpnina jo apsauginį barjerą.

„Daugelis bakterinės kilmės infekcinių ligų, pavyzdžiui, vidurinės ausies uždegimas, ūmi angina, plaučių uždegimas, šlapimo takų uždegimas, sinusitas ir panašiai yra gydomos antibiotikais. Pastarieji taip pat skiriami ir po chirurginių intervencijų į organizmą, siekiant šį apsaugoti nuo įvairiausių bakterinių ligų. Tačiau gydymasis antibiotikai turi ir kitą medalio pusę - šie vaistai išnaikina ne tik ligos sukėlėjus, bet ir gerąsias žarnyno bakterijas, kurios yra atsakingos už sklandų virškinimą, stiprią imuninę sistemą. Organizme sumažėjus gerųjų bakterijų, žmogus pradeda viduriuoti, jam pučia pilvą, kamuoja kiti nemalonūs pojūčiai“, - pasakoja gydytoja.

Anot I.Marčiukaitytės, natūralus gerųjų bakterijų šaltinis - rauginti kopūstai, agurkai, rūgpienis, kefyras, jogurtas be priedų.

„Tačiau labai dažnai tokio kiekio gerųjų bakterijų, koks yra minėtuose produktuose, gali nepakakti, todėl rekomenduojama vartoti gerųjų bakterijų preparatų, vadinamųjų probiotikų. Organizmo gerąją mikroflorą atkuriančius preparatus reikėtų vartoti paraleliai gydantis antibiotikais ir dar kurį laiką (3-4 savaites) pabaigus gerti vaistus.“

Kraujo stiprybei

Niekas nepaneigs: kraujas - vienas svarbiausių žmogaus organizmo sudėtinių dalių. Nuo to, koks jis, iš esmės priklauso visų organų veikla, asmens savijauta.

„Kaip labai kraujas po ligos ar operacijos nusilpęs, rodo hemoglobino (baltymo, kuris išnešioja deguonį į visus organus) kiekis kraujyje. Jei hemoglobino kraujyje per mažai, žmogus gali jausti galvos svaigulį, silpnumą, jam gali spengti ausyse, išblykšti oda, pradėti lūžinėti nagai, slinkti plaukai. Labai dažnai kamuoja dirglumas, nėra apetito. Jei hemoglobino kiekis kraujyje laiku neatstatomas, žmogus rizikuoja susirgti anemija, arba paprasčiau tariant - mažakraujyste“, - teigia bendrosios praktikos gydytoja.

Pasak I.Marčiukaitytės, hemoglobinui atsistatyti padeda geležis ir jo preparatai. Šio mikroelemento gausu raudonoje mėsoje (jautienoje, veršienoje), burokėliuose, pupose ir pupelėse, krienuose, petražolėse, granatuose, erškėtuogėse, dilgėlių lapuose, džiovintuose vaisiuose, žemuogėse, juoduosiuose serbentuose.

„Derėtų atminti, kad geležį organizmas įsisavina geriau, jei kartu gauna ir vitamino C. Kraujui stiprinti reikalinga ir folio rūgštis, vitaminas B12“, - sako medikė.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt