cikorija kava„Kafija - tai gėrimas, kuris suartina šeimą“, - sako Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė, prisimenanti, kaip vaikystėje ją pačią sekmadieniais pažadindavo mamos išvirtos kafijos kvapas.

Dabar šį gėrimą p.Birutė ruošia savo vaikams, anūkams, vaišina svečius įvairių švenčių metu.

Kafija gaminama iš paprastosios trūkažolės, arba cikorijos, šaknų. Šių žolių apstu pakelėse, žvyruotoje, nederlingoje žemėje.

„Kai cikorijos pražysta, atrodo kaip linų laukas, nes žiedai būna tokios pat ryškiai mėlynos spalvos kaip ir linų, tik didesni“, - palygina B.Servienė, pridėdama, kad šiuo metu cikorijų žydėjimo laikotarpis eina į pabaigą.

Kafijos gėrimas - ne tik puikus kavos pakaitalas, bet ir naudingųjų savybių rinkinys, reguliuojantis virškinamojo trakto veiklą, mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje, pasižymintis raminamosiomis savybėmis.

Susipažino per žaidimus

Pirmoji B.Servienės pažintis su cikorija įvyko vaikystėje, kuomet šis augalas tarnavo kaip žaidimo priemonė. Dažniausiai užaugę iki 1,30 m, stiebai užsibaigia bumbuliuku, yra tvirti, nelūžta. Pievose žaisdami gaudynes, vaikai vienas kitą turėdavo paliesti ne rankomis, o išsilaužtu cikorijos ūgliu. Dėl savo išvaizdos šie stiebai vyresnių žmonių dar bambagysle vadinti.
kafija
Etnografė prisimena tradicinius vaikystės sekmadienius, kuomet mama kepdavo kugelį su kiaulės ausimis ir knysliu duonkepėje krosnyje, kurioje prieš tai skrudo duonos kepalėliai. Vaikus iš lovos pakeldavo verdamos kafijos kvapas, todėl šis gėrimas dar vadintas šventadienio kafija. Iš cikorijos šaknų paruoštu gėrimu, kitaip nei iš kavos pupelių išvirta kava, vaikai gali drąsiai mėgautis, nes ji neturi stimuliuojančio poveikio. Atvirkščiai, veikia raminamai, todėl ją galima vartoti ir prieš miegą.

Kasdien šeimoje vartota iš miežių paruošta kava, tačiau, anot B.Servienės, tai buvo „biednesniųjų“ gėrimas, nes visi turėdavo miežių, o cikorijos šaknų išsikasdavo ne kiekvienas. Rečiau ruošta kava iš gilių, kuri taipogi būdavo labai skani.

Iš šaknų verdama kafija

Cikorija pražysta birželio pabaigoje ir žydi iki rugpjūčio pabaigos. Pasak B.Servienės, šiuo laikotarpiu trūkažolių augimo vietą reikia pagaliukais pasižymėti, kad pavasarį būtų galima lengviau atrasti šaknis, kurios yra ilgos ir stambios, o kasamos gegužės mėnesį.

Parsinešus namo, pirmiausia šaknis reikia kruopščiai nuplauti, išdžiovinti, o vėliau pasmulkinus paskleisti ant skardos ir gruzdinti orkaitėje. Norint, kad kafija gautųsi aromatinga, šiuos gabaliukus patartina apibarstyti cukrumi. Vėliau jau tenka pasidarbuoti mėsmale ir sumaltas šaknis dar kartą kišti į orkaitę, apdžiovinti. Tokiu būdu apdorotas cikorijos šaknis galima laikyti ir naudoti ilgą laiką.

B.Servienė ligšiol ruošia cikorijų šaknis, tačiau dėl laiko stokos dažniausiai šį gėrimą verda tik įvairių renginių metu. Jei pavasarį nespėjanti prisirinkti šaknų, į mažus stiklainiukus supilstytą tirštą ir klampų cikorijos ekstraktą perkanti prekybos centruose.
Jos mama šio produkto įsigydavo Tilžėje, nes pramoniniu būdu cikorijos ruošiamos jau labai seniai.

Naudinga norintiems sumažinti kūno svorįcikorija trukazole

Cikorijos žydėjimo laikotarpiu galima prisirinkti stiebų. Paprastai jie pjaunami liepos pabaigoje, išdžiovinami tamsioje palėpėje. Iš šių žolynų verdama arbata.

Visos šio augalo dalys turi tam tikrų eterinių aliejų, kurie padeda iš organizmo varyti parazitus. Didžiausia veikliųjų medžiagų koncentracija yra šaknyse. Jose taip pat gausu pektinų, inulino, fruktozės, mineralų.

Cikorijos gėrimas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Liaudies medicina trūkažolę rekomenduoja kaip raminamąją priemonę nuo nervinio dirglumo. Tačiau ji turi silpnesnį poveikį nei valerijonas ar sukatžolė.

Kafiją naudinga gerti tiems, kurie nori sureguliuoti kūno svorį. Šis gėrimas reguliuoja žarnyno darbą, padeda skaidyti riebalus, saugo nuo vidurių užkietėjimo, pasižymi antiseptiniu, tulžies ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu poveikiu. Cikorijos kartumas padeda organizmui vykdyti detoksikacijos procesus per kepenis ir inkstus. Šis augalas padeda įsisavinti kalcį, todėl labai tinka vartoti su pienu.

Išoriškai gali būti dedami cikorijos šaknų nuoviro pavilgai gydant sunkiai gyjančias žaizdas, odos ligas.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt