Vyno taurė. / Simonos Pužaitės (silutesnaujienos.lt) nuotr.Šiandien (tiksliai – lygiai vidurnaktį), 110-tyje pasaulio šalių švenčiama jauno prancūziško vyno „Beaujolais Nouveau“ (tariama Božolė nuvo) diena. Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną, oficialiai galima pardavinėti tik nuo trečiojo lapkričio ketvirtadienio.

Šią dieną lydi devizas „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (pranc. „Jaunas Božolė atvyko!“).

 

Božolė – tai jauno prancūziško vyno rūšis, gaminamo iš gamey rūšies vynuogių istorinėje Prancūzijos vietoje, Božolė regione. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų, kai Božolė regiono vyndariai paleido gandus apie jauną vyną, pasižymintį nepaprastai turtingu skoniu. Taip pat susitarė, kad šį vyną užeigoms tieks tik tam tikrą dieną – trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Taip buvo sukurta šventės laukimo atmosfera, nesikeičianti daugelį metų.

Vynas gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, dėl to jį galima gerti praėjus jau šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. „Beaujolais nouveau“ paprastai stengiamasi išgerti per keletą mėnesių nuo pagaminimo, jis nėra ilgai laikomas. Kai kurie vyno kritikai mano, kad „Beaujolais nouveau“ turi nebrandų, bet malonų kvapą, kuris nelabai skiriasi nuo nefermentuotų vynuogių sulčių.

Božolė prekyboje pasirodo iškart pasibaigus fermentacijai – tai vyksta per šešias savaites nurinkus derlių. Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną oficialiai būtina pripažinti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį.

Paprastai kasmet pagaminama 45 mln. litrų „Beaujolais nouveau“, o tai sudaro beveik pusę regiono vyno produkcijos. Komercinė „Beaujolais nouveau“ sėkmė paskatino atsirasti ir daugiau vadinamųjų Primeur vynų, pirmiausia kituose Prancūzijos regionuose, vėliau ir kitose vyną gaminančiose šalyse, pvz., Italijoje (Vino novello). Skirtingai nuo kitų raudonųjų vynų, „Beaujolais nouveau“ patiekiamas atšaldytas.

Božolė skonis

Šis jaunas vynas turi ryškų, kiek aštroką aromatą ir skonį, su vaisių poskoniu. Jis idealiai tinka prie mėsos bei žuvies patiekalų, ožkos sūrio, jūros gėrybių, sraigių ir sušio. 

Vyndariai tikina, kad kiekvienas gali duoti valią savo kulinarinėms fantazijoms ir Božolė vyną derinti praktiškai su visais patiekalais. Viena, ką verta atminti – ideali vyno vartojimo temperatūra – 14 laipsnių. Ilgai laikyti šio vyno nereikia – įprastai jis suvartojamas per kelis mėnesius nuo pagaminimo. Pasak vyno gamintojų, geriausia išgerti iki Kalėdų ir ne vėliau kitų metų Velykų.

Kaip švęsti?

Jaunojo vyno šventė nereikalauja specialaus pasirengimo, taisyklės labai paprastos. Pirmiausia, pageidautina sulaukti vidurnakčio ir pasitikti momentą, kuomet galima atkimšti pirmąjį butelį.

Antra, jei Božolė ragaujate pirmą kartą, įsiminkite jo skonį, poskonį ir spalvą, kad kitąmet galėtumėte diskutuoti šventės metu: palyginti kuo skiriasi praėjusių metų ir šių metų vynas.

Šilutėje šiandien taip pat vyksta Jauno vyno šventė.

2011 11 14 vyno degustacija

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt