ilze jansone balandyteNeseniai atidarytoje Šilutės kavinėje į šiltą ir jaukų pokalbį rinkosi sveiką gyvenseną propaguojantys šilutiškiai. Į susitikimą su garsia Latvijos žolininke Ilze JANSONE pakvietė draudimo bendrovėje dirbanti Birutė Balandytė, kuri taip pat jau ne vienerius metus domisi sveiko maisto ir ilgo gyvenimo paslaptimis.

Ilzė Jansonė - Rygos liaudies medicinos instituto direktorė, daugiau nei 30 metų mokanti kuo sveikiau gyventi. Garsi ne tik Pabaltijyje, bet ir pasaulyje žolininkė yra išleidusi 89 knygas apie sveikatos stiprinimą ir atkūrimą, iš jų 38 - lietuvių kalba.

Penkerius metus intensyviai gilinusis į liaudies medicinos paslaptis Ilzė Jansonė darė įvairius eksperimentus. Susitikdama su įvairių šalių žmonėmis ji siekia įrodyti, kad sukūrė sistemą, kuri padeda pasveikti.

Jos veikla Latvijoje yra licencijuota. Liaudies medicinos propaguotoja iš Baltijos šalyse augančių laukinių augalų gamina keturių rūšių produktus: tinktūras, miltelius, arbatas ir sultis. Jais prekiaujama ir Latvijos vaistinėse.

Ji yra baigusi Liaudies medicinos institutą Japonijoje, atlikusi praktiką Šveicarijoje.

Beveik visas ligas lemia maistas

Ji save pristato gydytoja natūropate. Jaunystėje buvusi violončelininkė į liaudies mediciną ėmė gilintis tada, kai nebegalėjo groti, nes ėmė skaudėti rankas.

Pasak susitikime su šilutiškiais dalyvavusios Ilzės, galima drąsiai teigti, jog visos ligos atsiranda dėl netinkamos mitybos ir nesveiko maisto. Norintiesiems pasijusti geriau, reikia sveiku maistu atgaivinti svarbiausių organų - kepenų, kasos, inkstų funkcijas, o paskui ir toliau tinkamai maitintis.

Ilzės patarimai

Svarbiausias patarimas, kaip išvengti vėžio, alergijų ir kitų ligų, pasak žolininkės iš Latvijos, nevalgyti rafinuoto balto cukraus, baltų miltų ir baltos druskos. Esą šie produktai griauna žmogaus imuninę sistemą.

Taip pat reikėtų atsisakyti ir bulvių. Vietoj jų sveikai ir ilgai gyventi norintys žmonės turėtų vartoti grūdinius augalus: miežius, kviečius.

I.Jansonė patarė „neįsikabinti“ į vieną kurį nors augalą, o vartoti juos tiek kiek jie matūraliai dera. „Kai žiemos pabaigoje sprogsta alksnio pumpurai, jie labai skanūs. Kai pavasarį pražysta kiaulpienės, nesispjaudykime dėl jų kartumo. Vasaros pradžioje labai skanūs liepų lapai. Rudenį nevenkime rinktis iš užaugusių tradicinių mūsų kraštams daržų gėrybių“, - sako ji. Nereikia žiemą ieškoti šviežių agurkų, auginamų šiltadaržiuose, reikia palaukti vasaros.

Nepamainoma vertybė - kiaulpienių šaknys ir juodasis ridikas

Kalbėdama apie vertingiausias daržoves, žolininkė išskyrė juodąjį ridiką. Ši daržovė, pasak Ilzės, yra neįkainojama. „Žinodami, ką gali juodasis ridikas, visi jį laikytų pačioje garbingiausioje namų vietoje“, - sakė žolininkė.

Juodasis ridikas - pati stipriausia ir vertingiausia vaistažolė kovojant su vėžiu. Jei visi bent gabalėlį jo kasdien suvalgytų, tikriausiai visiems laikams užmirštų klastingos ligos grėsmę.

Anot Ilzės, reikia valgyti kuo įvairesnių laukinių žolių ir kitokių augalų: šalpusnių, dilgėlių, gysločių, garšvų, balandų, žliūgių, taip pat liepos, beržų bei kitų medžių lapų. Patartina sumalti ąžuolo bei kitų medžių žievės ir po truputį įmaišyti į maistą.
ilze jansone knygos
Daržovės taip pat padeda išsaugoti sveikatą. Morkos, kopūstai, raudonieji burokėliai, ropės, sėtiniai turi būti įprasti kasdieniuose patiekaluose. Taip pat nepamainomi yra ir moliūgai, cukinijos, aguročiai.

Kiaulpienės yra dar viena iš vertingiausių vaistažolių. Kiaulpienės gydo kepenis, padeda jų veiklai funkcionuoti darniau, taip pat padeda kasos liaukai, šalina druskas.

Šiuolaikinėje visuomenėje sunku sveikai gyventi

Susitikime su šilutiškiais žolininkė prisipažino, kad dėl savo žinių ir teikiamos pagalbos žmonėms yra užsitraukusi daugelio medikų nemalonę. Pasak Ilzės, gydyti įvairias ligas, užkirsti joms kelią yra paprastesnių būdų, nei siūlo medicina. Beje, šiais laikais ji yra labai brangi. Ne paslaptis, kad medicina, vaistai yra verslas, iš kurio pelnosi daug žmonių, o jei būtų atrasti paprasti vaistai, tai sumažėtų ir ligonių. To, pasak žolininkės, bijo dauguma farmacininkų ir gydytojų.

I.Jansonė pripažįsta, kad šiuolaikinėje visuomenėje sunku žmonėms susikurti kitokią maitinimosi sistemą, negu diktuoja skubus gyvenimo tempas. Maitinimosi įpročius formuoja prekybos centrai, kur pirkėjui siūlomas maistas gali būti „patobulintas“ skanikliais, yra patogiai įpakuotas, ilgiau išlaikomas.

Ką daryti, jei norisi saldėsio?

Pyragus, bandeles žolininkė siūlo pakeisti kruopų košėmis. Jos, pasak Ilzės, ir taip yra skanios, o pagardintos su medumi atstos saldėsį.

Kitus konditerijos gaminius ir netgi juodą duoną, kuri kepama su mielėmis, I.Jansonė siūlo pakeisti įvairių grūdų košėmis.

Be abejonės, mėgstantiesiems pasmaližiauti, reikia nepatingėti ir vasarą prisirinkti įvairiausių uogų, jas sudžiovinti, sušaldyti ar išsivirti mažai kaitintą ir mažai saldintą uogienę. Visa tai - dėl sveikatos stiprinimo ir ilgo gyvenimo.

Dar aplankys šilutiškius

Susitikime dalyvavę šilutiškiai skanavo lektorės stebuklingomis pavadintas „Salveo“ žoleles, gėrė energija ir sveikata pulsuojančią arbatą. Žolininkė Ilzė susirinkusiesiems vedė bioenergijos valymo seansą.

Atsisveikindama garsi Latvijos žolininkė pažadėjo, jog šis susitikimas nėra paskutinis, tad kitąkart apie sveiką gyvenseną ir maistą ji papasakos dar daugiau.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt