Pažintis

placialapis-gyslotisVienas pirmųjų atsibudusios gamtos augalų yra neteisingai pamirštas gyslotis. Labai gerai apie jį žinome kaip apie antimikrobinį, žaizdas puikiai gydantį pagalbininką, bet iš tikrųjų jis yra galingas vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų užtaisas, darantis didelį poveikį mūsų organizmui, tame tarpe tonizuoja odą ir užkerta kelią jos senėjimui.

kiausiniu patiekalaiKiaušinių reikėtų vartoti mažiau tiems, kas serga cukriniu diabetu ar turi bėdų, susijusių su cholesterolio kiekiu kraujyje, sako dietologė Eglė Kliukaitė. Tačiau sveikiems žmonėms, anot dietologės, kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinių.

sulaNuo seno lietuvių geriama sula populiari ir šiandien. Dėl joje esančių vertingųjų savybių sulą patariama gerti ir profilaktiškai, ir gydant tam tikras ligas.

Šis vertingas gėrimas leidžiamas iki išsprogstant medžių pumpurams. Sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4-6 laipsnių C ir teka vidutiniškai apie porą savaičių. Todėl laikas, kai galima mėgautis šviežia sula, neilgas. Tačiau iš jos galima pasigaminti gardžių gėrimų.

kraujag copyYra daugybė produktų, kuriuos nuolat ar per gausiai vartojant didėja kraujospūdis ir pasireiškia visi hipertonijos požymiai.

Pirmiausia tai sūrūs produktai, ypač silkė, sūdyti riešutai, sūrūs užkandžiai, stipriai sūdyti lašiniai. Kenkia ir valgomoji druska, jei jos per dieną suvartojama daugiau nei 5 gramai (arbatinis šaukštelis be kaupo), skatina kauptis skysčiams organizme, todėl kraujagyslių sistemai ir širdžiai tenka didesnis krūvis.

pusu copyKiekvienas žino apie augalų gydomąsias savybes ir sunegalavęs dažnai pirmiausia bando gydytis vaistažolėmis - įsigytomis vaistinėje ar savo surinktomis.

Norintiesiems įvairius susirgimus gydyti namie ruoštomis vaistažolėmis, būtina žinoti, kad daugiausia gydomųjų savybių turi tam tikru metų laiku surinkti augalai. Pavasaris - vaistažolių rinkimo pradžia.

Tad kokie vaistingieji augalai sužaliuoja pavasarį pirmieji ir kokią naudą žmogus gali iš jų gauti?

zele 2 copyŽelė - idealus desertas visiems tiems, kurie negali atsispirti pagundai retkarčiais palepinti save kažkuo saldžiu. Juk želatina yra ne tik skanus, bet ir neįprastai naudingas produktas, turintis daugybę naudingų savybių.

Želė turi daug gerbėjų, nes tai labai skanus, gaivinantis ir, kas taip pat labai svarbu, nebrangus produktas, kurį nesunku paruošti.

Želatinos galima įsigyti bet kuriame prekybos centre. Želė gali mėgautis net ir tos dailiosios lyties atstovės, kurios itin rūpinasi dailiomis savo kūno linijomis ar norėtų atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Tačiau ir čia želatinos privalumai dar nesibaigia... Taip pat yra žinoma, kad ji padeda kovojant su daugeliu susirgimų, gali sustiprinti organizmo atsparumą ir imunitetą.

kinuAr žinojote, kad pekininiai kopūstai gali pakeisti vitaminų piliules? Pasirodo, juose yra ir visas spektras mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir netgi baltymų. Tačiau didžiausias šios daržovės privalumas tas, kad visas šias gėrybes ji išsaugo iki pat pavasario.

Viena iš sveikiausių tautų pasaulyje - japonai. Kaipgi jie įsigudrina turėti tiek daug ilgaamžių? Juk ir jų gyvenimo tempas beprotiškai spartus, ir krizių nepavyksta išvengti, o štai sunkiai sergančiųjų, palyginus su kitomis šalimis, žymiai mažiau.

Pasirodo, stebuklinga gydomąja daržove jie laiko pekininį kopūstą.

1 Biblioteka sveikos mitybos knygos pristatymas„Patarimų, ką valgyti ir ko nevalgyti, yra daug, tačiau dažnam jie visai nepadeda. Žmogus nesupranta, kodėl jis turėtų taip daryti, juk bent jau valgymo srityje jis yra laisvas pasirinkti. Vienas iš svarbiausių dalykų - teisingai mąstyti ir žinoti, kad galėtum savo pasirinkimą suprasti“, - taip šilutiškiams sakė ekologiško maisto ir sveikos gyvensenos puoselėtoja Guoda Azguridienė, neseniai išleidusi knygą „Maistas: ką mes darome su juo, o jis su mumis“.

Į susitikimą su sostinėje gyvenančia sveiko maisto eksperte šilutiškius pakvietė Šilutės diabeto klubo „Margainis“ nariai.

graikiniaiNuo seniausių laikų žmonės mėgo riešutus ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai. Riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų, rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.

Riešutai turi daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio magnio. Juose gausu cinko, labai reikalingo vaikams augti ir žaizdoms gyti, bei mangano, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Riešutai - puikus vitamino E šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo imunitetą. Riešutuose esančios skaidulos ir fitochemikalai didina organizmo atsparumą vėžiui.

Kiekviena riešutų rūšis veikia skirtingai, taigi rinkitės tuos, kurie jums tinkamiausi.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos