Aktualijos

 Akis. / eyemakeart.wordpress.com nuotr.Interneto platybėse galima rasti įdomių, netikėtų faktų, kuriais kartais sunku patikėti, pavyzdžiui, kad akys gali užšalti esant žemesnei nei minus 30 laipsnių Celsijaus temperatūrai. Savaime suprantama, jos turi būti nepridengtos ir turi pūsti stiprus vėjas. Kad ir kaip ten būtų, retas kuris iš mūsų žino, kaip šaltuoju metų laiku teisingai prižiūrėti akis, kad šių nealintų darganos ir sausas patalpų oras, nuolatinė šaltos ir šiltos aplinkos kaita.

Juk tai, kas reguliariai dirginama organizme, natūralu, jog ilgainiui negrįžtamai pakinta, sparčiau sensta.

Greitoji. / silutesnaujienos.lt archyvo nuotr.Sveikatos apsaugos ministerija dalinai sustabdo nuo 2012-ųjų pradžios numatytą visos Lietuvos Greitosios medicinos pagalbos (GMP) centralizavimą.

Prieš pat Naujuosius metus paaiškėjo, kad kai kuriuose rajonuose naujovei tiesiog nespėta pasiruošti.

Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC), kuriam priklauso ir GMP tarnyba, vyr. gydytoja Jadvyga AŽUKAITIENĖ naujovės nesibaimina.

Atvirkščiai - gydytoja mano, kad visame pasaulyje paplitęs centralizuotas greitosios medicinos pagalbos teikimo modelis yra geresnis. Jį pritaikius mūsų šalyje, pagalba staiga sunegalavusiems žmonėms bus suteikiama greičiau, racionaliau bus naudojamos turimos lėšos.

Daržovės. / Stock.XCHNG nuotr.Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams dažnai užduodami klausimai apie pesticidų ir sunkiųjų metalų kiekius daržovėse. Didėjant aplinkos taršai ir vartotojų sąmoningumui, ypač populiarėja ekologiškos daržovės.

Ar lietuviškos daržovės – ekologiškos ir ne, iš tiesų yra saugios vartoti?

Siekiant atsakyti į šį klausimą ir įvertinti dažniausiai vartojamų daržovių (ypač ekologiškų) galimą taršą, šių metų rugsėjo mėnesį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo Lietuvos ūkiuose užaugintų daržovių nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų liekanų tyrimus.

 Šprotai. / stetted.com nuotr.Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją iš Vokietijos, kad šioje šalyje uždrausta realizuoti rūkytus šprotus aliejuje „Dedukas“ (gamintojas – UAB „Baltijos delikatesai“, Palanga) dėl padidinto benzo(a)pireno kiekio.

Vokietijoje šiuos šprotus uždrausta realizuoti, šių konservų prekyba sustabdyta ir Lietuvoje, paimti mėginiai laboratoriniams tyrimams.

Prieskoniai. / Stock.xchng nuotr.Prieskonių istorija yra beveik tokio paties amžiaus kaip ir žmogaus egzistencija žemėje. Jau akmens amžiuje po medžioklės žmogus mėsą pagardindavo įvairiomis žolelėmis ir šaknimis.

Nors atrodo, kad prieskonius jau pažįstame daugybę metų ir nieko naujo apie juos negalėtume pasakyti, tačiau dėmesys jiems vis auga. Kaskart įžengus į prieskonių parduotuvėlę atrandame čia vis naują pasaulį, kuriame kiekvienam patiekalui, gėrimui galime rasti ne tik visiškai naują savitą skonį, bet ir pagerinti nuotaiką ar net gydyti ligas.

Ginkologas VYCIUNAS 1Akušerijos - ginekologijos skyrius Šilutės ligoninėje atsirado prieš 12 metų, kai buvo sujungti Akušerijos, Ginekologijos ir Nėštumo patologijos skyriai.

Jau 33 metai Šilutės ligoninėje dirbantis, o 27 iš jų - Akušerijos skyriui vadovaujantis gydytojas Gediminas VAIČIŪNAS pirmiausia nustebina statistikos mėgėjus: iki šiol Šilutėje kasmet pagal gimimų skaičių pirmaudavo berniukai, t.y., jų gimdavo šiek tiek daugiau. Praėjusieji metai statistiką jau pasuko priešinga kryptimi - mergaitės visus metus pirmavo. Ir tik paskutinės metų dienos viską sustatė į įprastas vėžes - berniukų gimė trim daugiau.

Šio projekto tikslas – padėti tėvams laiku ir saugiai nuvežti vaikus prieš ir po širdies operacijos į VUL Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centrą.Vaiko Širdies Asociacija teikia paramą kelionės išlaidoms padengti į Santariškių klinikas socialiai remtiniems VŠA nariams ir daugiavaikėms šeimoms, auginančioms vaikus su įgimtomis širdies ydomis.

Mikrobangų krosnelė - vienas populiariausių šiuolaikinės virtuvės įrenginių. / Stock.XCHNG (Dave Kennard) nuotr.Mikrobangų krosnelė – vienas populiariausių šiuolaikinės virtuvės įrenginių. Tyrimai rodo, kad 90 proc. amerikiečių turi jas savo namuose. Nors mokslininkams jau ne kartą pavyko įrodyti, kad maistas šildomas mikrobangų krosnelėje netenka vertingų medžiagų, o per ilgesnį laiką šis prietaisas sukelia įvairius sveikatos sutrikimus.

Visgi eiliniai žmonės ir daugelis restoranų naudojas jas kaip nepakeičiamą prietaisą greitam ir pigiam maisto pašildymui. Juk maistą pašildyti orkaitėje ar garų puode trunka daug ilgiau ir kainuoja brangiau.

Šampanas. / savvycellar.com nuotr.Britų narkologai ir chemikai tyrė kelių rūšių alkoholinių gėrimų kaloringumą, poveikį žmogaus organizmui bei kenksmingų medžiagų kiekį juose. Taip pat sudarė gėrimų reitingą pagal tai, kokio sunkumo pagirias jie sukelia.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt