Įvairenybės

 

FB DSC_4232Juoda duona, medus, virtos bulvės su lupena, o desertui – būtinai varškės apkepas su daug naminės grietinės. Taip savo namuose Lietuvos šimtmečio šventės tradicinių patiekalų stalą įsivaizduoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, nacionalinės Lietuvos virėjų rinktinės narys, restorano „Siesta“ šefas JAROSLAV ORŠEVSKI. Ir siūlo idėją: kaip šventinio stalo ruošimą paversti pramoga visai šeimai su ypatingais grybų virtinukais. Bei dalijasi moderniosios Lietuvos šimtmečio įkvėptos degustacinės vakarienės idėjomis: kaip tradiciniai lietuviški produktai ir patiekalai virsta netradiciškais, molekulinės virtuvės paliestais skonio kūriniais.

 

simtmetisalstybės atkūrimo šimtmečio proga Lietuva dovanoja pasauliui išskirtinį 100 dainų rinkinį, kurį nuo šiandien galima išgirsti vienoje iš didžiausių muzikos internetu klausymosi platformų pasaulyje - oficialioje Lietuvos „Spotify“ paskyroje (http://spoti.fi/2EAWqZG). Specialų grojaraštį sudaro įvairaus stiliaus ir skirtingo laikotarpio muzikiniai kūriniai – nuo folkloro ir klasikos, iki šiuolaikinės elektroninės muzikos atlikėjų.

 

5a7edccc31f2bVasario 10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų. Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo 100-metį.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau jie ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda populiarumos ir reikšmės.

 

art-2686809 960_720Ką žada jums žvaigždės šią savaitę? Pateikiame astrologinę prognozę visiems Zodiako ženklams.

 

Pelkiu zygis_Jurates_sen_nuotraukaVasario 3 dieną, minint Pasaulinę pelkių dieną, Nemuno deltos regioninis parkas kartu su Lietuvos gamtos fondu surengė žygį po vieną didžiausių ir įspūdingiausių pelkių Lietuvoje - Aukštumalos aukštapelkę.

„Šiemet pavirsti durpe būtų buvę nesudėtinga“, - juokavo pelkių žygio dalyviai. Tokiems juokams buvo pagrindo, nes šiemet pelkė yra prisisotinusi vandens, o ir įšalo nebuvo, tad ne vietoje pastačius koją išsimaudyti buvo labai lengva. Dėl šios priežasties visiems dalyviams buvo privalomi guminiai batai. Kas jų neturėjo, žygio organizatorių buvo išprašyti namo.

Tie kas ryžosi eiti, žygio pabaigoje buvo pavaišinti cepelinais ar šiupiniu ir papuošti Lietuvos šimtmetį simbolizuojančia sege - trispalve spanguole.

 

still-2609682 960_720Žiemą žmonės dažniausiai patenka į situacijas, kai netikėtos aplinkybės sutrukdo apsilankyti iš anksto suplanuotame koncerte, sporto varžybose ar kitame renginyje. Draudikai atkreipia dėmesį, kad dažniausios priežastys šaltuoju metų laiku, kuomet bilietai į renginius lieka nepanaudoti – ligos ir traumos.

 

5a7814ad0258aArtėjančio Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo proga elektronikos ir buitinės technikos prekybos tinklas „Topo centras“ pagrindinėse savo parduotuvėse įrengė stendų, kuriuose artimiausius metus bus pristatomi lietuvių gamintojų sukurti įrenginiai ir paslaugos. Į šią platformą patekę prekybai parengti inovatyvūs produktai turės galimybę pasiekti šimtamilijoninę „Euronics International“ klientų auditoriją.

 

Asociatyvinuotr1pexelscomPasak žymaus lenkų sociologo ir filosofo Zygmunto Baumano, „šiandien mes visi esame vartotojai vartotojiškoje visuomenėje“. Todėl visai nekeista, kad vyraujančią vartojimo kultūrą lydi ir su besaikiu vartojimu susiję įpročiai. Kai perkame pagauti akimirkos susižavėjimo ar tai, ko iš tikrųjų nenorime ir ko mums visai nereikia. Ko gero visi esame patyrę, kai įsigyti daiktai nebeteikia jokio pasitenkinimo.

 

juoda duona_2Nuo seno lietuviai tikėjo, kad Šv. Agotos dieną pašventinta duona saugo nuo gaisrų, žaibų ar ligų. Šventinti duoną populiaru ir šiandien. Apie šį kasdienį, visų mėgstamą produktą kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiąja specialiste Vida Jarošiene.

  • Naujausi
  • Populiarūs
  • Komentarai

Ukmergės naujienos

kamieniniubank.lt