Knygų Kalėdos – su rašytoju ir dailininku

5 Biblioteka knygu kaledos su Kestuciu Kasparaviciumi z naumiestyje2Populiarus dailininkas ir rašytojas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys Kęstutis Kasparavičius dažnai susitinka su skaitytojais. Praėjusią savaitę jis lankėsi ir Žemaičių Naumiesčio bei Katyčių bibliotekose.2 Biblioteka knygu kaledos su Kestuciu Kasparaviciumi katyciuose2

K.Kasparavičius – vienas žymiausių vaikų knygų kūrėjų, žinomas ir už Lietuvos ribų. Pirmoji jo iliustruota knyga Lietuvoje pasirodė 1984 m., o nuo 1989-ųjų jis aktyviai bendradarbiauja su užsienio leidyklomis (Vokietijos, JAV, Graikijos, Ispanijos, Meksikos, Taivanio, Korėjos ir kt.). Dailininkas yra dalyvavęs daugybėje parodų ir jo kūryba įvertinta garbingais apdovanojimais. 11 kartų jo iliustracijų parodos vyko Bolonijos vaikų knygų mugėje, kur 1993 metais jis buvo paskelbtas „Metų iliustratoriumi”.

K.Kasparavičiaus knygos išleistos 17 pasaulio kalbų ir kasmet sulaukia vis naujų leidimų. Jo knygos dalyvauja Metų knygos rinkimuose ir tris kartus laimėjo Metų knygos premiją. 2007 ir 2009 IBBI Lietuvos skyrius dailininką pristatė reikšmingiausiam tarptautiniam vaikų literatūros apdovanojimui – H.CH.Anderseno premijos nominacijai ir pripažintas vienu žymiausių pasaulio vaikų knygų iliustruotoju. 2014 m. nominuotas tarptautinei Astridos Lindgren atminimo premijai.

Šis autorius – įdomus pasakotojas, šmaikštuolis, turintis subtilų humoro jausmą. Rašyti knygas vaikams jis pradėjo prieš 12 metų, laimėjęs iliustruotojų konkurse Taivane premiją už savo iliustraciją „Giesmininkas” ir su jos trumpu aprašymu patekęs į rinkinį. Atrodytų keista, bet pirmieji K.Kasparavičiaus sukurtų ir iliustruotų pasakų rinkiniai „Kvailos istorijos” (2003) ir „Trumpos istorijos” (2005) išėjo kinų kalba. Po poros metų jos buvo išleistos ir Lietuvoje, o bendradarbiaudamas su leidykla „Nieko rimto” jis jau išleido 14 originalių knygelių ir yra iliustravęs 56 knygas.

Mažiesiems skaitytojams K.Kasparavičius papasakojo ne tik apie save, bet ir knygos iliustracijos kelią nuo eskizų iki spaustuvės. Anot jo, galvoje ir iliustracija, ir istorija gimsta vienu metu, o iliustruojant knygą istorijos gali pasikeisti keletą kartų. Autorius mano, kad jo istorijos nėra užbaigtos ir vaikai gali jas tęsti. Piešdamas iliustracijas jis nesinaudoja kompiuteriu, piešia ranka. Tai ilgas procesas ir knygai sukurti iliustracijas jam prireikia pusės metų, nors tekstui parašyti užtenka ir mėnesio.

Susitikimų dalyviai pamatė dailininko darbo įrankius, medžiagas ir patys dalyvavo kūrybiniame procese – kartu su dailininku piešė žirafą. Visi piešinio bendraautoriai pasirašė ir, besidžiaugdami bendro kūrybinio darbo rezultatais, fotografavosi prie žirafos. Katyčių vaikai savo žirafą pavadino „ZOSE”.