Lietuvos miesteliai, bažnyčios: Švėkšna (nuotraukos)

sveksnaŠvėkšna – miestelis Šilutės rajone, 21 km į šiaurės rytus nuo Šilutės, kuris garsėja savo įspūdinga bažnyčia -, rašo lrytas.lt.

Švėkšnos pavadinimą miestelis gavo iš Švėkšnalės upelio. Pirmą kartą Švėkšnos vardas rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1503 m. kovo 8 d. Linkuvos bažnyčios fundacijos ir donacijos akte. Patys Švėkšniškiai miestelio istoriją skaičiuoja pagal 1509 m. gegužės 21 d. Švėkšnos dvaro savininko Žemaitijos seniūnaičio ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės markizo donacijos aktą Švėkšnos Šv. Jokūbo bažnyčiai.

Švėkšnos gyventojus ir svečius žavi – neogotikinė Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Aikštėje prie jos yra stogastulpis ir aikštelė su miestelio istorijos datomis. Šalia jų – akmeninė špitolė, priklausanti Švėkšnos bažnyčiai (pastatyta 1861 m.), kuri buvo skirta gyventi parapijos išlaikomiems ligoniams, seneliams.

Bažnyčią su keliu į parką jungia originalus arkinis tiltas (1885 m.). Parke yra retų medžių (dviskiautis ginkmedis, kukmedis ir kt.), neorenesansinio stiliaus vila „Genovefa“ (1880 m.), statulų, saulės laikrodis (XIX a.), dekoratyvinė vaza.

Prie senųjų „Saulės“ gimnazijos rūmų (1928 m.) stovi Laisvės paminklas (atstatytas 1990 m.), miestelio aikštės centre – stogastulpis knygnešiams (2004 m.).

Švėkšnos centre aplink aikštę tiek mediniai, tiek mūriniai pastatai, kurie yra 1–2 aukštų, jų tarpe ir sinagoga, pastatyti XX a. pirmoje pusėje, po 1925 m. miestelio gaisro. Tuo pačiu laikotarpiu akmenimis išgrįsta aikštė ir centrinės gatvės.

Daugiau nuotraukų rasite ČIA.