Lapkričio 14 dieną sostinės “Neringos” restorane įvyko antrasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, kurį organizavo Lietuvos someljė asociacija kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
Čempionate antrą kartą dalyvavo Kintų restorano „Šturmų švyturys” savininkė Asta Žemaitienė.
Vynas maistą pakylėja į didesnes aukštumas
Po įtemptos šešiolikos komandų kovos geriausiu pripažintas Klaipėdos restorano „La Cle“ virtuvės šefo Vytauto Samavičiaus ir „Vyno klubo“ atstovo Andriaus Valčiuko sukurtas deserto ir vyno duetas. Tai – žemoje temperatūroje virtas persimonas, persimono ledai bei sirupas, grietinėlė ir morengai.
Komisijai antrąją vietą teko skirti dviems komandoms ir abi jos taip pat iš uostamiesčio. Laimėjo „Ararat“ restorano komanda Jurijus Suchopalovas ir Arsenijus Diominas, kurių desertą ir vyną pristatė dizaineris Seržas Gandžumianas. Desertas -„Rudeninė melodija” iš moliūgų uogienės, kavos ir šokolado biskvito, naminės brindzos bei migdolų.
Antrosios vietos laimėtojai ir Klaipėdos kulinarijos studijos virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis ir bendrovės „Liviko“ atstovas Albertas Koncijalovas. Jie komisiją sužavėjo desertu „Penki pojūčiai“.
Trečioji vieta atiteko Vilniaus restorano „Steakhouse Helios“ virtuvės šefei Honoratai Lyndo bei „Vyno klubo“ ekspertui, penkiskart Lietuvos someljė čempionui Arminui Darasevičiui. Desertas pavadintas „Auksinis ruduo” iš dvylikos lietuviškų ingredientų, kuriame dominuoja moliūgas, kriaušės, medus, obuoliai ir mėta.
Kaip ir prieš metus vykusiose varžybose šiemet rungėsi ne tik išradingos virėjų ir someljė poros, bet ir mėgėjų duetai, šeimyninės komandos, kurios išdrįso paruošti ir vertinimo komisijai pristatyti vyno ir deserto derinį.
Komisijos nariai pastebėjo, kad keletas mėgėjų desertų buvo labai profesionalūs ir įdomūs. Deja, kai kuriuos itin gerus, subtilius ir įdomius patiekalus gerokai pagadino netinkamai parinktas vynas, o viena tituluota čempionato dalyvė po renginio pripažino supratusi, kaip svarbu teisingas gėrimo parinkimas suteikia desertui kitą skonį.
Vertino profesionalūs someljė
Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad čempionate sutiko dalyvauti ne vieną tarptautinį apdovanojimą bei darbo patirtį užsienio restoranuose turintys virtuvės šefai ir Baltijos šalių, Europos bei Pasaulio čempionatuose gerai pasirodantys profesionalūs someljė.
Desertus bei vyno derinius vertino Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė Ona Jurkšienė, žurnalistai Beatričė Laurinavičienė („Verslo žinios“), Artūras Nečejauskas (Meniu.Lt), Aistė Misevičiūtė („Moteris“), kuri gyvena Paryžiuje, rašo apie geriausius pasaulio restoranus ir jau treti metai dalyvauja 50 geriausių pasaulio restoranų rinkimų komisijoje („The World‘s 50 Best Restaurans“) ir televizijos laidų vedėjas Rolandas Maskoliūnas.
Komisija vertino deserto ir vyno pristatymo profesionalumą bei meniškumą, deserto estetiką, vyno parinkimo pagrindimą, vyno ir deserto išvaizdą, skonio ir kvapo derėjimą.
Pyrago idėją pakišo pokštas
Antrus metus konkurse dalyvauja A.Žemaitienė. Ji vertinimui pateikė egzotišką patiekalą – morkų pyragą su šlakio ikrais ir bruknių padažu. Prie jo priderino vyną „Duval Leroy Brut“.
Eksperimentuoti virtuvėje mėgstanti moteris „Šilutės naujienoms“ sakė, kad neįprastas desertas gimė iš… pokštų. Į Kintų seniūnijoje, Šturmuose esantį restoraną „Šturmų žuvys“ atvykusiems svečiams nuolat sakoma, kad viskas čia – iš žuvies. Jie dažnai pajuokaudami klausdavo, ar ir desertai iš žuvies.
Pasak Astos, daugelis buvo nustebinti tokio netikėto derinio. Konkurse dalyvavusio pyrago restorane galima paragauti ne bet kada, mat jį A.Žemaitienė kepa priklausomai nuo nuotaikos.
Pernai konkurse ji dalyvavo su avietiniu desertu, pagardintu maskarponės sūriu, morengais.
Rašyti atsakymą