Sveiki atvykę į kaimo turizmo sodybą!

laimutes sveciu namai Turkija 2UAB „Laimutės svečių namai“ šiais metais dalyvavo VšĮ Kelmės profesinio rengimo centro koordinuojamame ES Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci mobilumo projekte „Sveiki atvykę į kaimo turizmo sodybą!“ Nr. LLP-LdV-VETPRO-2011-LT-0653. Projekto metu du UAB „Laimutės svečių namai“ atstovai gilino žinias turizmo ir gastronomijos profesinio rengimo srityse Vokietijoje ir Turkijoje.

Birželio mėnesį Laimutės svečių namų atstovas kartu su aštuoniais dalyviais iš Kelmės, Raseinių, Tauragės, Kuršėnų profesinių mokyklų bei „Penktojo sezono“ kaimo turizmo sodybos vyko į Hamburgą, Vokietiją.

Vizito  programa buvo intensyvi. Dalyviai patys galėjo išbandyti turizmo teikiamas paslaugas, nes dalyvavo Vokietijos kaimiškųjų ir Hamburgo miesto turizmo įmonių organizuojamose aktyviose veiklose: plaukimas vandens slidėmis, pasivažinėjimas dviračiais kempingų parke Lauenbruke bei traukinuku natūralioje Burdsittenso pelkėje.

Hamburge susipažinta su minėtų įmonių darbo organizavimu, reklamos, pažintinės, pramoginės ar dalykinės kelionės organizavimo galimybėmis, konkrečios turizmo verslo agentūros ar įmonės veikla, daugiau sužinota apie turizmo verslo planavimą, jo nuoseklų, racionalų, kokybišką vystymą.

Dalyviams buvo įdomūs kultūringo elgesio pavyzdžiai paslaugų versle, svečių priėmimo organizavimas ir aptarnavimas turizmo sodybose, viešojo maitinimo įstaigose. Kiekvienas dalyvis galėjo matyti ir pasidžiaugti, kad organizuojamo turizmo išskirtinis požymis – užimtumas klientui ir malonus bendravimas su juo.

Antras projekto vizitas buvo spalio mėnesį Turkijoje. Šįkart devynių lietuvių grupė sėmėsi patirties Turkijos turizmo ir gastronomijos profesinio rengimo institucijose.

Projekte dalyvavo Kelmės, Raseinių, Tauragės, Kuršėnų profesinių mokyklų maisto ruošimo ir turizmo profesijos mokytojai bei „Penktojo sezono“, „Ąžuolų slėnio“ ir Laimutės svečių namų kaimo turizmo įmonių atstovai, atsakingi už profesinį rengimą įmonėse.

Projekto metu buvo diskutuojama apie turizmo rinką, viešbučių aptarnavimą ir viešojo maitinimo raidą Turkijoje. Vizito metu dalyviai dalijosi patirtimi apie turizmo organizavimą Turkijoje ir Lietuvoje.

Seminarai bei susitikimai su turizmo specialistais sukrovė nemenką žinių bei idėjų bagažą apie patalpų interjero parengimą, stalų dekoravimo ypatumus, valgiaraščio sudarymą. Įgyta ir praktinių įgūdžių gaminti turkiškus patiekalus.

Dalyviai susipažino su Turkijos mitybos papročiais ir tradicijomis. Turininga ir kupina neišdildomų įspūdžių buvo kultūrinė programa. Aplankytas vienas populiariausių Turkijos kurortų ir uostų Marmaris, ne viena kaimo turizmo sodyba. Plaukiant Daljano upės slėniu, grožėtasi įdomiais upės deltos peizažais, meniškomis pakrančių uolose išlikusiomis Likijos valdovų laidojimo kriptomis.

Smagu buvo dalyvauti projekte, kuris išsiskiria savo naujais veiklų organizavimo metodais, programos aktualumu ir gera vadyba. Ir dar – šaunu, kad tokie projektai sujungia į vieną veiklos grupę Lietuvos verslo ir profesinio mokymo institucijų žmones. Taip praktinės žinios greičiau priartėja prie teorijos. Taigi sakome: „Sveiki atvykę į kaimo turizmo sodybą!“