Lietuvoje renkamas geriausias gastronomijos projektas, o būti pripažintais geriausiais Lietuvoje ir pristatytais užsienio turistams panoro 16 projektų iš įvairių šalies vietovių – tarp jų ir išskirtinį žuvininkystės projektą pristatanti Šilutė. Kas – Pakruojo dvaro alus, šakotis ar pamario krašto žuvys bus pristatyta Lietuvos ir užsienio turistams kaip geriausia, ką turime Lietuvoje, paaiškės šį rudenį.
Šiuo metu vertinamos dalyvių paraiškos, kurias pateikė vietovės, sėkmingai organizuojančios gastronominius festivalius ir kulinarinio paveldo pristatymus, edukacines programas, maisto bei derliaus šventes. „Tai puiki proga išgarsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek pritraukti užsienio turistus. Turizmo tendencijos visame pasaulyje panašios – vis labiau norime keliauti ir pažinti mažiau žinomas vietoves, o nuvykę gardaus vietinio maisto paragauti ir parsivežti originalių, tradicinių lauktuvių“,- sako Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė.
Tačiau tokia galimybė teks ne kiekvienai paraišką pateikusiai vietovei. Po išsamaus paraiškas pateikusių dalyvių vertinimo bus atrinkta dešimt projektų, kurie toliau varžysis dėl geriausiojo vardo. Šias 10 pirminiame etape atrinktų vietovių aplankys ekspertų komisija ir, atsižvelgiant į vertinimo kriterijus, išrinks keturis įdomiausius projektus. Konkurso finalininkai bus paskelbti specialiame apdovanojimų renginyje, o geriausiu išrinktas projektas pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais gastronomijos projektais iš visų Europos Sąjungos šalių.
Turizmo departamentą pasiekė projektų paraiškos iš visos Lietuvos. Ekspertų komisijos laukia kelionės tiek į Aukštaitiją, kur kviečiama sudalyvauti teminėje kelionėje „Siauruko pakelės legenda – Balio Karazijos vyndarystės istorija“, tiek į Žemaitiją susipažinti su šio regiono kulinarijos tradicijomis. Vertinimo komisija, Lietuvos gyventojai bei užsienio svečiai laukiami ir kituose Lietuvos regionuose, kurie žavi savo projektais: „Šakotis – Lietuvos vizitinė kortelė“ Jaskonių kaime, „Pakruojis – Lietuviško alaus tradicijų sostinė“, natūralaus medaus degustacijos Jurbarko mieste, maisto tradicijos zanavykų krašte.
Bene daugiausiai paraiškų pateikė projektų vykdytojai, siūlantys paragauti lietuviškos žuvies. Į kulinarinį kruizą „Žuvies kelias“ kviečia klaipėdiečiai, vietinės žuvies ragauti ir gastronominį žuvies kelią išmėginti siūlo ir Neringos žvejai su projektu „Žuvininkai mes esame“. Žuvienės, kaip tautinio paveldo produkto, kviečiama paragauti ir ežeringiausiame Lietuvos regione – Ignalinoje. Čia stebėti, pajusti ir betarpiškai dalyvauti žuvienės gamybos ir pristatymo procese galima ant Srovinaičio ežero kranto. Išskirtinį žuvininkystės projektą pristato ir Šilutė – šiame krašte kasmet vyksta Žuvienės virimo čempionatas, į kurį suvažiuoja ne tik geriausi žuvienės virimo meistrai iš visos Lietuvos, bet ir svečiai iš kaimyninių šalių, rengiamos specialios ekskursijos, degustacijos, o žuvienė gali būti verdama virtuvėje, lauke ar tiesiog laive.
Visų dalyvių laukia iškilminga apdovanojimų ceremonija, o laimėjusi vietovė bus pristatyta visai Europai kartu su geriausiais kitų ES šalių projekto dalyviais. Apie konkurso laimėtoją ir finalininkus bus sukurti trumpi reklaminiai video filmai, kurie bus transliuojami turizmo informacijos centruose, socialiniuose tinklalapiuose bei Valstybinio turizmo departamento komunikacijos kanalais.
Rašyti atsakymą