Nuo seniausių laikų žmonės mėgo riešutus ne tik dėl jų skonio, bet ir dėl poveikio sveikatai. Riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų, rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.
Riešutai turi daug kaulus ir nervų sistemą stiprinančio magnio. Juose gausu cinko, labai reikalingo vaikams augti ir žaizdoms gyti, bei mangano, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų. Riešutai – puikus vitamino E šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, stiprina organizmo imunitetą. Riešutuose esančios skaidulos ir fitochemikalai didina organizmo atsparumą vėžiui.
Kiekviena riešutų rūšis veikia skirtingai, taigi rinkitės tuos, kurie jums tinkamiausi.
Be graikinių riešutų neišsiverčia
Tai, kad graikiniai riešutai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, tikriausiai žinoma jei ne visiems, tai bent daugeliui. Šioje gamtos dovanoje yra gana daug baltymų, be to, jie puikiai stiprina imuninę sistemą.
Dar senų senovėje graikiniai riešutai buvo naudojami pačių įvairiausių ligų gydymui. Jie paplitę ir mėgstami daugelyje pasaulio šalių. Jeigu kada nukeliausite į Iraną, pastebėsite, kad šios šalies virtuvė be graikinių riešutų niekaip neišsiverčia – jų dedama praktiškai į visus patiekalus (tiek į sriubas, tiek į desertus). Šiaurės Korėjoje graikiniai riešutai vartojami labai įvairiais pavidalais: sūdyti, marinuoti ir žali. Šis produktas vertinamas ne be reikalo, tačiau labai svarbu žinoti apie jį keletą dalykų.
Visų pirma, graikiniai riešutai yra gana kaloringi (beveik dvigubai kaloringesni už baltą kvietinę duoną). Būtent todėl nerekomenduojama suvalgyti jų daugiau kaip po tris per dieną.
Naudingosios graikinių riešutų savybės
Ši gamtos dovana naudojama daugeliui patiekalų, užkandžių ir salotų. Prinokusius riešutus galima kepti, marinuoti, sūdyti, patiekti kartu su mėsa arba jais kimšti vištieną arba kalakutieną.
Juose daug aktyviųjų junginių, kurie teigiamai veikia žmogaus galvos smegenis. Plačiai paplitusi nuomonė, kad graikiniai riešutai padeda įveikti depresiją ir netgi pačią didžiausią nervų sistemos įtampą. Ypač jie rekomenduojami tiems, kurie dirba labai sunkų darbą – tiek fizinį, tiek protinį. Be viso to, ką jau minėjome, graikiniai riešutai taip pat normalizuoja širdies darbą ir stiprina visus kepenų audinius.
Iš graikinių riešutų spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas maisto pramonėje. Iš išspaudų gaminama labai skani ir maistinga chalva. Aliejus, kaip ir patys riešutai, turi labai daug nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl tinka dietinei mitybai, teigiamai veikia sergančiuosius ateroskleroze. Aliejus ir ląsteliena gerina žarnyno peristaltiką, todėl juos gali vartoti ir garbaus amžiaus bei daug antsvorio turintys žmonės.
Graikinių riešutų aliejus efektyviai gydo žaizdas, nudegimus ir odos pažeidimus. Liaudies medicinoje naudojamas konjunktyvito ir otito gydymui.
Kuo graikiniai riešutai gali būti kenksmingi?
Graikinių riešutų nauda ir žala – ginčytinas dalykas. Teigiamų savybių jie turi daug daugiau, negu neigiamų: jie pasižymi antiseptiniu, kraujavimą stabdančiu, tonizuojamuoju ir valomuoju poveikiu. Bėda tik ta, kad kai kurie žmonės graikiniams riešutams alergiški. Tokiu atveju riešutus ir antpilus reikia vartoti labai atsargiai ir mažomis dozėmis.
Be to, tikėtina, kad graikiniai riešutai pasunkins ir kai kuriuos negalavimus, pavyzdžiui: enterokolitą, kolitą, egzemą, psoriazę ir kitas odos ligas. Jeigu jums diagnozuotas kuris nors iš šių negalavimų, riešutų geriau nevartoti visai.
Rašyti atsakymą