Nemokamai tirs dėl geltonosios dėmės

1Labai naudingą dovaną vyresnio amžiaus šilutiškiams rengia akių ligų gydytoja Renata Steponkienė – nuo ketvirtadienio, lapkričio 17 dienos, privačiame gydytojos „Optikos salone“ (Lietuvininkų g. 20, Šilutė) vyresni nei 50 metų gyventojai NEMOKAMAI galės pasitikrinti akis, ar nėra amžinės geltonosios dėmės degeneracijos (AGDD) požymių. Ši liga yra dažniausia vyresnių žmonių aklumo priežastis.

Akcijos organizatoriai – Lietuvos akių gydytojų draugija – modernią akių dugno tyrimo kamerą šilutiškių patikroms atveš savaitei, tad užsiregitravusieji iki lapkričo 23 dienos galės pasitikrinti akis ir sužinoti, ar jos yra sveikos, ar jau matyti pirmieji geltonosios dėmės degeneracijos požymiai. Sužinoję šią svarbią informaciją, žmonės galės pradėti laiku gydyti negailestingą akių ligą.

Iniciatyvą remia ir Šilutės soroptimos klubas, kurio narė yra gydytoja oftalmologė R.Steponkienė.

Būtina pasitikrinti

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja oftalmologė dr. Jūratė Balčiūnienė teigia, kad mūsų šalyje toli pažengusia AGDD forma serga apie 13 tūkstančių gyventojų. Kasmet ši regėjimui grėsminga liga užklumpa apie 850-1600 naujų žmonių.

Didžiausia problema yra tai, kad vyresni žmonės, pajutę šios ligos simptomus, bėdą suverčia senatvei ir neina pasitikrinti, nors reikėtų kuo greičiau skubėti pas specialistus.

Susirgęs AGDD, žmogus pastebi, kad mato iškraipytą centrinį vaizdą, o prieš akis atsiradusi tamsi dėmė. Darosi sunku skaityti, raidės „šokinėja“, sunkiau įžiūrėti spalvas. Toks žmogus sunkiau orientuojasi tamsoje, bet nieko nežinodamas apie AGDD nusprendžia, kad tai dėl amžiaus. Vėliau pasidaro sunku atskirti veidus, naudotis telefonu, įžiūrėti laikrodžio rodykles. Pasidaro sunku apsipirkti parduotuvėje, tvarkytis namuose. Blogai matydamas prieš save esančius daiktus, ligonis už jų kliūva, galimi kaulų lūžiai. Netekę regėjimo, žmonės praranda gyvenimo džiaugsmą, juos apima depresija.

Šia liga dažniausiai suserga vyresni nei 50 metų žmonės, tačiau yra ir jaunesnių pacientų.PB110812

AGDD rizika padidėja dėl netaisyklingos mitybos, rūkymo, antsvorio ir žalingo saulės ar ultravioletinių spindulių poveikio.

„Norint išvengti AGDD, reikėtų atsisakyti rūkymo, keisti mitybos įpročius (ar sureguliuoti mitybą) – valgyti daugiau daržovių, žuvies, mažiau riebių, saldžių patiekalų bei nuolat aprūpinti organizmą specialiomis ligos progresavimą stabdančiomis medžiagomis – liuteinu, zeaksantinu, vitaminais E, C, kurie stiprina tinklainę“, – teigia gydytoja R.Steponkienė.

Per savaitę specialiu aparatu gydytoja planuoja patikrinti ne vieną dešimtį gyventojų. Šios nemokamos profilaktinės akcijos metu aptikus akių pakenkimų, gydymas nebus skiriamas. „Kadangi noriu patikrinti kuo daugiau pacientų, juos tik informuosiu, ar jau reikia pradėti gydytis dėl AGDD, ar akys sveikos. Tolesniu gydymu žmonės turės pasirūpinti patys – atskirai registruotis pas specialistus“, – sakė R.Steponkienė.

AGDD simptomai
1. Pablogėjęs centrinis matymas.
2. Regėjimo lauke atsiranda tamsi dėmė.
3. Vaizdo formos ir dydžio iškraipymai.
4. Spalvinio matymo sutrikimai.
5. Akis lėčiau prisitaiko prie tamsos.

Rizikos veiksniai
Amžius: paplitimas didėja vyresniems nei 50 metų gyventojams.
Lytis: moterys AGDD serga šiek tiek dažniau nei vyrai.
Rainelės spalva: kuo šviesesnė rainelė, tuo didesnė AGDD rizika.
Genetiniai veiksniai: sergančiųjų šeimose AGDD paplitimas gerokai didesnis ir liga prasideda 10-20 metų anksčiau.
Rūkymas: 2 kartus padidina AGDD riziką.
Saulės šviesa: turi neigiamą poveikį tinklainei ir skatina AGDD progresavimą.
Padidėjęs kraujo spaudimas.
Nutukimas/aterosklerozė.
Mitybos sutrikimas: antioksidantų, mikroelementų, karotinoidų trūkumas didina AGDD riziką.

 

Norintieji pasitikrinti akis dėl AGDD turi iš anksto užsiregistruoti telefonais (8 441) 77001 arba 8 698 72724.

Patikros akcija vyks lapkričio 17-23 dienomis „Optikos salone“, Lietuvininkų g. 20, Šilutėje.
Laukiami 50 metų ir vyresni pacientai, taip pat AGDD būdingus simptomus jaučiantys jaunesni asmenys.