Liepos 1-25 d. užsidarė 34 vaistinės

Nuo liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojus naujiems Farmacijos įstatymo reikalavimams veiklą sustabdė arba užsidarė 34 didesnių tinklų vaistinės, teigia Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai šalyje iš viso buvo 1363 vaistinės, taigi, per mėnesį duris užvėrė apie 2,5 proc. vaistinių.

„34 tinklinės vaistinės nuo liepos 1 d. sustabdė veiklą ar užsidarė, taip pat sutrumpino savo darbą daugiau nei 4,5 tūkst. valandų per savaitę. Šias valandas pavertus darbo valandomis, susidarytų 64 vaistinės, dirbančios visą dieną. Be to, vaistinės ir nebedirba savaitgaliais – vien sekmadieniais nebedirba daugiau nei 150 vaistinių ir tikėtina, šis skaičius augs“, – rašoma pranešime.

Liepos 1 d. įsigaliojo reikalavimai, kad vaistinėse visu darbo metu fiziškai turi dirbti vaistininkas. Prieš tai dalyje vaistinių, nors dalį dienos dirbo farmakotechnikas, nuotoliu prižiūrimas vaistininko. Po naujų reikalavimų įsigaliojimo tokia galimybė palikta tik mažuose miestuose, kur gyvena ne daugiau 3000 gyventojų, ir čia gali dirbti tik tie, kurie studijas baigė iki 2006 m.

SAM prieš savaitę skelbė, kad nuo liepos 1 d. užsidarė tik 4 vaistinės. K. Nemaniūtė-Gagė teigė, kad kalbant apie liepą duris užvėrusias vaistines, reikia įvertinti, kad vaistinės veiklos sustabdymas arba uždarymas nereiškia licencijos panaikinimo, tai atskiri procesai. Vaistinės įpareigotos pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai tik jei nevykdo veiklos ilgiau nei 30 dienų, o licencijos panaikinimas yra iki 3 metų.

SAM dėstė, kad PSO 2019 m. duomenimis, Lietuvos vaistinių tinklas yra vienas tankiausių ES. Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka 47 vaistinės, o ES vidurkis – 31.

Pagal Elta inf.