Koks yra geriausias šaltos kavos receptas?

Šalta kava yra ne tik gaivus ir aromatingas gėrimas, bet tuo pačiu - ir mokslas, ir menas. Jos gaminimas yra labai paprastas netgi namuose. Tai yra kavos pupelių ekstraktas, kuris yra gaminamas leidžiant šaltą arba kambario temperatūros vandenį ilgą laiką lašėti per kavos tirščius. Šis procesas išskiria kavos skonį ir kofeiną, bet sumažina rūgštingumą ir kartumą, kurie dažnai būdingi karštai kavai.

 

 

Toks kavos gėrimas gali būti skiedžiamas vandeniu arba pienu ir patiektas šaltas arba šiltos temperatūros, priklausomai nuo asmeninio skonio. Tačiau, kaip pagaminti tobulą šaltą kavą namuose? Kokių ingredientų ir priemonių reikia? Kiek laiko ir kokiame santykyje reikia ją užpilti? Kaip pagerinti šaltos kavos skonį ir tekstūrą? Taigi, pateikiame atsakymus į šiuos klausimus ir dalinamės vienu paprasčiausiu, bet ne prasčiausiu receptu!

Kiekvienas šaltos kavos receptas prasideda nuo pupelių pasirinkimo

Kadangi šalta kava yra ilgai ekstrahuojama, ji atskleidžia kitokius kavos pupelių aromatus, nei karšta kava. Todėl svarbu pasirinkti tinkamas kavos pupeles. Nors galite naudoti bet kokias, kurios jums patinka, yra keletas bendrų rekomendacijų, kaip atrinkti geriausias:

  • Pasirinkite aukštos kokybės Arabica pupeles, kurios turi daugiau aromato ir mažiau rūgštingumo nei Robusta pupelės.
  • Pasirinkite vidutinio tamsumo arba tamsias skurdintas pupeles, kurios turi daugiau saldumo ir skonio nei šviesios skrudintos pupelės.
  • Pasirinkite natūraliai džiovintas, kurios turi daugiau vaisių ir šokolado niuansų nei vandeniu plautas arba cheminiais būdais apdorotas pupeles.
  • Pasirinkite savo mėgstamą regioną arba mišinį, kuris atitinka jūsų skonio preferencijas. Pavyzdžiui, jei mėgstate riebią ir sodrią kavą, galite rinktis kavos pupeles iš Brazilijos arba Kolumbijos. Jei mėgstate rafinuotą ir subtilų skonį, galite rinktis pupeles, kurios atkeliauja iš Etiopijos arba Kenijos.

Antras žingsnis: malimo technika

Kadangi kiekvienas šaltos kavos receptas reikalauja ilgo ekstrahavimo laiko, svarbu sumalti savo pupeles tinkamai. Jei sumalsite per smulkiai, tuomet gausite per stiprią ir karčią kavą. Jei sumalsite per stambiai, gausite per silpną ir neryškių skonių kavos gėrimą. Geriausias variantas yra malti pupeles iš dalies stambiau, panašiai kaip būna druskos ar stambaus cukraus granulių dydis. Taip užtikrinsite optimalią ekstrakciją ir skonį.

Jei neturite savo malimo aparato, galite kreiptis į kavos pupelių parduotuvę, iš kurios įsigijote jas. Ten dažniausiai siūloma ir malimo paslauga. Dažniausiai galima nurodyti ir malimo lygį. Geriausia būtų, kad sumaltas pupeles pradėtumėte ruošti iš karto po malimo t.y. nelaukiant kelių dienų. Taip būtų išgaunamas aukščiausio lygio skonis.

Trečias žingsnis: užpilti ir palikti

Dabar, kai turite sumaltas pupeles, reikia jas užpilti vandeniu ir palikti ilgam laikui. Yra daugybė būdų kaip tai padaryti, bet mes pateiksime vieną iš paprasčiausių ir efektyviausių:

  • Užpilkite pupeles šaltu arba kambario temperatūros vandeniu santykiu 1:4. Pavyzdžiui, jei naudojate 100 g pupelių, užpilkite jas 400 ml vandens. Gerai išmaišykite, kad visos pupelės būtų sudrėkintos. Uždarykite indą ir palikite jį kambario temperatūroje arba šaldytuve 12-24 valandas. Po to nukoškite kavą per popierinį arba metalinį filtrą ir naudokite kaip koncentratą. Šis šaltos kavos receptas užtikrins stiprų ir saldų kavos aromatą. Be to, galite ją praskiesti vandeniu arba pienu pagal savo skonį, tad čia jau teks eksperimentuoti. Galite pridėti cukraus, medaus, sirupo ar kitų saldiklių, jei norite.

Ketvirtas žingsnis: nebijokite eksperimentuoti

Dabar, kai turite savo šaltos kavos koncentratą, galite jį naudoti įvairiais būdais. Štai keletas idėjų, kaip pagerinti savo šaltos kavos receptą:

  • Pridėkite ledo kubelių ir mėgaukitės gaiviu ir aromatingu gėrimu.
  • Jei norite šilto gėrimo, pašildykite ją mikrobangų krosnelėje ar puode ir mėgaukitės šilta ir kreminė kava.
  • Jei norite išbandyti kažką naujo, pridėkite įvairių priedų, pvz., cinamono, vanilės, kakavos miltelių, kokoso, migdolų, sojų ar kitų augalinių pienų. Taip pat galite sumaišyti su ledukais ir plaktuvo pagalba bei plakta grietinėle arba putomis galite sukurti skanų frapučino.

Kaip matote, šalta kava yra ne tik skanus, bet ir labai įvairiapusis gėrimas, kurį galite pritaikyti savo skoniui ir nuotaikai. Tai yra puiki alternatyva karštai kavai, ypač vasaros metu, kai norisi atsigaivinti ir pasimėgauti savo mėgstamu aromatu. Be to, toks kavos gėrimas turi daug naudos sveikatai, pvz., padeda sumažinti stresą, pagerinti nuotaiką, padidinti energiją ir koncentraciją, stiprinti imunitetą ir net apsaugoti nuo tam tikrų ligų! Jei dar nesate išbandę šaltos kavos recepto, tai dabar yra puikus laikas tai padaryti!