Pradedamas įgyvendinti tarptautinis vandens telkinių atkūrimo projektas

Šilutės rajono savivaldybės administracija kartu su Kuldygos savivaldybės (Latvija) administracija pradeda įgyvendinti projektą „Vandens telkinių atkūrimas pasitelkiant tarpsienį bendradarbiavimą“ („All about ponds“, Nr. LL-00049). Projektą bendrai finansuoja 2021–2027 m. Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos programa bei Šilutės  rajono ir Kuldygos savivaldybės. Projekto pagrindinis partneris yra Šilutės rajono savivaldybės administracija.

Projekto tikslas – atkurti vandens telkinius miesto teritorijose, išvalyti juos, atkurti ekosistemas, išsaugoti saugomas augalų rūšis Šilutės ir Kuldygos miestuose, siekiant sukurti tinkamą, sveiką ir tvarią aplinką visuomenei, bendradarbiaujant tarpvalstybiniu mastu, keičiantis gerąja patirtimi ir kuriant tarpvalstybinę vandens telkinių stebėsenos sistemą.

Projekto metu tvenkiniai, esantys H. Šojaus parke (Šilutės miesto istorinėje dalyje) ir Kuldygos Māras parke, bus išvalyti. Projekto partneriai išbandys naujus metodus gerai ekosistemų būklei palaikyti, apsodins tvenkinius specialiai parinktais augalais ir tvenkinius įžuvins. Naujų metodų poveikio aplinkai stebėjimui bus įsteigta bendra monitoringo sistema. Partneriai susitikimuose, patirties mainų vizitų metu ir tarptautinėje konferencijoje pasidalys geriausiomis praktikomis, taip pat švies visuomenę aplinkos apsaugos klausimais. Tad ši iniciatyva ne tik atgaivins dviejų miestų tvenkinius, pagerins specialistų žinias, bet ir skatins teigiamus pokyčius Latvijos ir Lietuvos pasienio regione, padės užtikrinti švarią aplinką ir sveikesnes ekosistemas.

Projektas prasidėjo 2024 m. vasario mėn. ir planuojamas užbaigti 2026 m. sausio mėn. Bendra Lietuvos ir Latvijos projekto vertė – 719 720 Eur, projektui skirtas Europos regioninės plėtros fondo bendrasis finansavimas– 575 780 Eur.

Už šio pranešimo turinį pilnai atsako Šilutės rajono savivaldybės administracija ir jis nebūtinai atspindi Europos Sąjungos nuomonę.