Kaip įsirengti vonios kambarį?

Vonios kambarys – tai viena dažniausiai naudojamų patalpų namuose. Neretai ji tarnauja ne tik kaip vieta, kur galima apsiprausti, bet ir kaip asmeninė SPA zona namuose, kurioje galima atsipalaiduoti po ilgos darbo dienos. Visgi, norint, jog vonios kambaryje būtų malonu leisti laiką, labai svarbu žinoti keletą esminių aspektų, jį įsirenginėjant. Dėl to, jei planuojate atnaujinti savo vonios kambarį ar įsirenginėjate naujus namus nuo nulio, šis straipsnis bus kaip tik jums. Jame pateiksime pagrindinius patarimus, kaip įsirengti vonios kambarį, kad galutinis vaizdas džiugintų. 

Pixabay nuotr.

Atsakingai planuokite erdvę

Visų pirmiausia, nuo ko rekomenduojama pradėti – atsakingai įvertinti vonios erdvę ir suplanuoti, koks bus išdėstymas šiame kambaryje. Gerai apgalvotas išplanavimas leidžia puikiai išnaudoti turimą erdvę, neretai ją vizualiai padidinti ir užtikrina, kad visi elementai derėtų tarpusavyje ir atrodytų harmoningai. Tad, išmatuokite turimą erdvę ir atkreipkite dėmesį į durų, langų ir santechnikos mazgų lokaciją vonios kambaryje. Taip pat apgalvokite, kokie elementai turėtų būti vonios kambaryje: tualetas, bidė, dušo kabina, vonia, kriauklė ar kita. Turėkite omenyje, jog vonios kambario nereikėtų perkrauti visais įmanomais elementais – jame turėtų būti lengva judėti ir iš vieno taško pasiekti kitą. 

Vonia ar dušas, o gal abu?

Vienas dažniausių klausimų, kylančių įsirenginėjantiems vonios kambarį – ką rinktis: vonią ar dušą? Abu variantai geri ir turi savų privalumų, tad rinkitės tą prausimosi būdą, kuris jums labiau patinka. Tarkime, maudymasis vonioje veiksmingiau atpalaiduoja raumenis, padeda sumažinti stresą, palankiai veikia odą ir net mažina cukraus kiekį kraujyje. Tuo tarpu, dušo kabina dažnai yra ekonomiškesnis pasirinkimas, kadangi taip sunaudojama mažiau vandens, jo priežiūra yra lengvesnė, o praustis duše yra patogu ir nereikalauja daug laiko. Tiesa, jei vonios kambaryje – pakankamai vietos, apgalvokite galimybę įsirengti tiek vonią, tiek dušo kabiną. 

Apsispręskite – potinkiniai ar virštinkiniai maišytuvai

Dar vienas svarbus aspektas, kurį reikėtų apmąstyti dar pačioje vonios kambario įsirenginėjimo pradžioje – maišytuvai. Apsvarstykite, kokie jie jums labiausiai patiktų ir kokie geriausiai atrodytų vonios kambaryje: virštinkiniai ar potinkiniai. Turėkite omenyje, jog potinkiniai maišytuvai, kaip galima suprasti iš pavadinimo, yra slepiami po tinku – išorėje lieka tik vandens paleidimo vožtuvai. Būtent dėl to apsispręsti dėl šių maišytuvų reikėtų dar pačioje darbų pradžioje, kai nėra padaryta sienų apdaila. 

Priklausomai nuo turimų norų ir poreikių, tiek potinkiniai, tiek virštinkiniai maišytuvai gali būti pačių įvairiausių atspalvių nuo chromuotų iki juodos, aukso, bronzos ar nerūdijančio plieno spalvos. Rinkdamiesi maišytuvus, atkreipkite dėmesį, ar jie turi įbrėžimams atsparų paviršių, kuris užtikrintų, jog išsirinkti maišytuvai kuo ilgiau nepraras savo pradinės išvaizdos. Tiesa, tiems, kuriems aktuali kuo paprastesnė maišytuvų priežiūra, reikėtų žinoti, jog potinkinių modelių valymas yra kur kas lengvesnis, kadangi jų užimamas plotas yra mažesnis. Be viso to, turėkite omenyje, jog ant chromuotų ir juodos spalvos maišytuvų apnašos ir kalkės matosi labiausiai, tad jei nenorite to, rinkitės kitą spalvą. 

Nusistatykite spalvinę gamą ir stilių

Norint sukurti tokį vonios kambarį, kuriame būtų malonu būti, labai svarbu nusistatyti jame vyraujančią spalvinę gamą ir stilių. Priklausomai nuo turimų norų, jis gali būti minimalistinis, modernus, klasikinis, art deco, Bali stiliaus ir kita. Taip pat vonios kambaryje gali dominuoti pačios įvairiausios spalvos: nuo šviesiausių tonų iki tamsių – pilkų, rudų ar net juodų. Didžiausią įtaką spalvinei gamai, vyraujančiai vonios kambaryje, daro tai, kokias vonios plyteles pasirinksite. Šiuo metu itin madingos marmuro raštais margintos plytelės bei žaismingos terazzo plytelės. Jų asortimentas – be galo platus, tad tikrai kiekvienas nesunkiai ras sau tinkamiausią variantą. 

Išsirinkite vonios baldus

Joks šių dienų vonios kambarys neapsieina be vonios baldų. Įprastai jiems yra priskiriamos vonios spintelės su praustuvu, pakabinamos arba laisvai pastatomos spintelės bei spintos. Visi šios kategorijos baldai yra kuriami taip, jog pasižymėtų ne tik funkcionalumu ar išskirtiniu dizainu, bet ir atsparumu drėgmei. Būtent dėl to, kad ir kurį iš jų nuspręstumėte įsigyti, galėsite jaustis ramūs – jis tarnaus puikiai. Visgi, kad galutinis rezultatas tenkintų, tokius baldus rekomenduojama derinti prie likusio vonios kambario interjero bei stiliaus, kurį norite išgauti. Renkantis, būtina atsižvelgti į patalpos išplanavimą ir dydį. Jokiu būdu nerekomenduojama rinktis per didelių ar per mažų baldų. Per dideli baldai užims itin daug ploto ir trukdys laisvai judėti erdvėje, tuo tarpu per maži baldai atrodys neproporcingai bei nebus praktiškas pasirinkimas, kadangi nesuteiks pakankamai vietos daiktams laikyti ir susidėti. 

Tiesa, nepamirškite pasirūpinti ir reikiamo dydžio veidrodžiu ar pakabinama spintele su veidrodžiu virš praustuvo. Jei susidomėjote ir norėtumėte susipažinti su visu vonios baldų asortimentu, didelį jų pasirinkimą geru kainos ir kokybės santykiu rasite čia – https://pigu.lt/lt/baldai-ir-namu-interjeras/vonios-kambario-baldai/vonios-spinteles

Nepamirškite apšvietimo

Galbūt nustebsite, tačiau apšvietimas gali vaidinti reikšmingą vaidmenį jūsų vonios interjere. Jo pagalba galite ne vien užtikrinti bendrą patalpos apšvietimą, bet ir atkreipti dėmesį į norimus elementus, esančius vonios kambaryje. Nemaža dalis žmonių vonioje papildomai apšviečia veidrodį, dušo kabiną ar vonią, kur dažnai vykdoma tam tikra, konkreti veikla, tarkime, atliekamas makiažas ar daromos veido bei kūno odos priežiūros procedūros ar kita. Apšvietimui vonios kambaryje kurti galite rinktis įleidžiamas LED paneles, LED profilius, kryptinius šviestuvus bei kito tipo šviestuvus, kurie tiktų prie bendro vonios interjero. Svarbiausia, jog kiekvienas iš jų pasižymėtų IP44 ar net aukštesne klase, kuri nurodo atsparumą vandeniui.