Kaip elgtis vandenyje pradėjus skęsti? Pataria gelbėtojai

Plūstelėjus karščiams padaugėjo ir vandens aukų. Vien per praėjusį savaitgalį šalyje nuskendo 5 žmonės, o iš viso per birželį Lietuvoje vanduo pasiglemžė 20 žmonių gyvybes, 1 iš jų – vaikas. Tai – beveik dvigubai daugiau, nei buvo pernai birželį.

Duobės jūroje.

Dalinamės BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ informacija apie tai, kaip elgtis prie vandens ir kaip gelbėtis skęstant.

Žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą atgalinė srovė. Pakliuvę į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta. Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti. Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas pastebėjęs jus ištrauks.

Jeigu nutarėte išplaukti pats, savo jėgomis, svarbiausia plaukti atgal į jūrą ir arba į kairę, arba į dešinę. Išplaukti iš tos teritorijos, kur yra duobė. Nereikia skubėti ir stipriai plaukti. Ramiai išsilaikyti ant vandens ir plaukti palei krantą į dešinę arba į kairę. Taip išplauksit iš duobės ir jūra tada padės jums pati grįžti į krantą, kur duobės nebebus. Tad pagrindinis patarimas – nepanikuoti ir nesistengti labai greitai grįžti į krantą. Tai būtų tas pats kaip upėje prieš srovę plaukti. Bet jūroje jūs tik eikvosite energiją.

Daugelis nežino kaip atrodo žmones pražudančios duobės, nes nėra jų matę iš viršaus. Dalinamės nuotrauka, kuri padės lengviau suvokti duobių matmenis ir kaip tankiai jos gali būti išsidėstę.

Atkreipkite dėmesį į bangas – ties duobėmis jų keterų nematyti. Tai yra puikus indikatorius (būnant ant žemės) kur geriau neiti.

Duobės prie kranto, didelis bangavimas, atgalinė srovė traukianti į jūrą bei gelbėtojų nurodymų neklausymas veda į mirtiną nelaimę. Nežaiskite su likimu.

Vėliavų reikšmes, kurios naudojamos Klaipėdos m. paplūdimiuose.

Norint išsigelbėti svarbiausia išplaukti iš teritorijos, kur yra duobė.