Arbūzai – vieni populiariausių vasaros vaisių. Jie valgomi ne tik kaip gardus, bet ir gaivus užkandis, kuris karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, mat vaisių sudaro 92 % vandens. Dietologė E. Gavelienė sako, kad juose nedaug kalorijų, bet yra vitaminų A, C, kitų antioksidantų.
„Arbūzas – ne tik skysčiai: juose yra svarbiausių vitaminų ir mineralų. 100 g arbūzo yra apie 8,5 mg vitamino C, o tai dešimtadalis šio vitamino, reikalingo imuninės sistemos veiklai, kolageno sintezei, žaizdų gijimui, paros normos. Be to, jame yra vitamino A, svarbaus regėjimo sveikatai, ir kalio, padedančio reguliuoti kraujospūdį ir raumenų funkciją. Arbūzuose randama antioksidantų, įskaitant likopeną ir beta karotiną. Likopenas (dėl kurio vaisiai yra ryškiai raudonos spalvos) susijęs su mažesne tam tikrų lėtinių ligų rizika, o beta karotinas palaiko odos sveikatą ir gali apsaugoti nuo saulės spindulių žalos“, – vardija gydytoja.
Arbūzuose esantis vanduo prisideda prie skysčių poreikio užtikrinimo. Tai svarbu šiltesnėmis dienomis. Bet nors arbūzas nėra gausus kalorijomis, jo glikeminis indeksas, palyginti, aukštas. Todėl tinkamiausia juo mėgautis kaip subalansuotos mitybos dalimi, tad bendrai reikėtų valgyti kuo įvairesnių vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų bei liesų baltymų.
BNS inf.
Rašyti atsakymą