Belaukiant literatūrinio rudens

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka šiemet gyvena ir literatūrinio rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…‘2024“ konkurso-šventės organizavimo nuotaikomis.

Kas 3 metus vykstantis konkursas jau aštuntą kartą pakvietė Šilutės kraštiečių ir pamario literatų, vertėjų, knygos meno atstovų bendruomenes pristatyti savo naujausią kūrybą, išleistą nuo vieno literatūrinio rudens iki kito. Sulaukta arti 70 įvairaus žanro, apimties grožinės ir humanitarinės literatūros publikacijų. Literatų sąraše – Pamario bendruomenei pažįstami šilutiškiai ir kraštiečiai kūrėjai, dalyvaujantys kone kiekviename konkurse nuo 2005 m.: Irena Arlauskienė, Edita Barauskienė, Giedrė Bulotaitė-Jurkūnienė. Ne pirmą kartą kūrinius pateikė ir Violeta Astrauskienė, Birutė Morkevičienė, Nijolė Marytė Šerniūtė (JAV), Mindaugas Milinis, kt. Džiugina gausėjantis naujų kūrėjų ratas. Pirmą kartą savo kūrybą vertinimui pristatė menininkė Raimonda Canderienė, šilutiškių nepamirštas visuomenininkas, literatas Vitalijus Šopis, ne tik mokslines publikacijas rašantis, bet ir eiliuojantis garsus kardiochirurgas prof. Petras Stirbys, nostalgiją gimtosioms Gardamo apylinkėms jaučiantis Tomas Liukaitis, iš anglų kalbos knygas verčiantis Valentinas Žemgulys ir kt.

Literatūrinio rudens konkurso dalyvių kūrybą vertina autoritetinga vertinimo komisija, kuriai šis laikotarpis – pats darbymetis.

Konkurso renginių tinklas nusidriekia visame pamaryje. Literatai kaimų, miestelių bendruomenes supažindina su naujausiais kūriniais, šiuolaikinės literatūros tendencijomis. Išskirtinę programą žada rugsėjo 12–13 d. įvyksiantys baigiamieji konkurso renginiai. Miestelėnus ir svečius pakviesime dalyvauti šventiniuose konkurso dalyvių kūrybos vakaro skaitymuose, literatų, knygų iliustruotojų meno darbų parodos atidaryme, susitikimuose su kūrėjais. Konkursą vainikuos literatūrinio rudens konkurso laureato – 5-osios F. Bajoraičio literatūrinės premijos laimėtojo ir nominantų apdovanojimų, visų konkurso dalyvių pagerbimo renginys.

Virginija VEIVERIENĖ