VU botanikos sode – žolynų pažinimo kelionė

Rugpjūčio 15 d. Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodas Kairėnuose kviečia leistis į žolynų pažinimo kelionę. „Žolinėk’ 24“ programoje – gausybė renginių ir pramogų, į šventę sodas kviečia drauge su Lietuvos fitoterapijos asociacija ir „Švenčionių vaistažolėmis“.

VU botanikos sodui minint 50-metį, šventės dalyvius pasitiks žolininkai, amatininkai ir etnotradicijų puoselėtojai. Vyks koncertai, šurmuliuos mugė, kūrybinių dirbtuvių dūzgės, gidų edukacijos, puokštė linksmybių Vaikų pievoje, veiks menininkų pleneras, fotografijų paroda ir kt. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė dalinsis įžvalgomis apie duonos naudą kūnui, etnologė Gražina Kadžytė apžvelgs Žolinės tradiciją nuo seniausiųjų laikų, papasakos apie 2024 m. vaistinguoju augalu išrinktą liepą, kuri yra vaistinga nuo šaknų iki žiedų.

„Ne veltui etnologai Žolinę vadina pasaulio pilnatvės švente. Tai ir šventė, ir padėka už viską, ką subrandina žemė. Patarlė sako: kas per Žolinę neviešės – tas gyvens skurdus ir vienišas. Dėl to reikia būtinai susitikti su draugais, giminėmis ir švente pasidžiaugti kartu“, – sako G. Kadžytė.

Lankytojai bus kviečiami į „50-mečio mėtų sodą“. „Šiems išskirtinio aromato augalams priskiriamos ir gydomosios, ir magiškos galios. Nuo seno Lietuvoje mėtos augintos kiekvienoje sodyboje, jų arbata gerta kaip vaistas, vartota kaip prieskonis, mėtos šakelė būdavo dedama ir į Žolinės puokštę. Mėtų lapuose ir žieduose yra daug vitaminų, eterinių aliejų, iš jų plačiausiai naudojamas mentolis“, – sako sodo atstovė dr. Regina Juodkaitė.

Su žolelėmis supažindins „Švenčionių vaistažolių“ fabrikas, vyks žolynų ir gardumynų mugė, puokščių ir vainikų rišimo bei gėlių atvirukų kūrimo dirbtuvės, kvepalų degustacija, sklis gydomieji bičių pikio kvapai. „Vilniaus duona“ primins, kad derlius yra ir pilnatvės simbolis, todėl ragins rinktis visavertę mitybą.

VU inf.