Nesisegančių saugos diržų mažėja

Įprotis vairuoti neprisisegus saugos diržo Lietuvoje nyksta – tai rodo vairuotojų apklausos ir policijos duomenys. Saugos diržai – viena pagrindinių saugumo priemonių ne tik vairuojant, bet ir užimant keleivių vietas.

„Mylios be promilių su „Švyturys nealkoholinis“ projektui atlikta gyventojų apklausa parodė, kad saugos diržą visada prisisegę vairuoja 84 proc. šalies gyventojų. 13 proc. apklaustųjų teigė retkarčiais be saugos diržo vairuojantys, o 2 proc. prisipažino tai darantys dažnai, 1 nuošimtis prisipažino saugos diržo niekada nesisegantys.

Supratimas auga

Buvęs lenktynininkas Artūras Pakėnas sako, kad laikai, kai saugos diržų nesegėjimas neva pabrėždavo „kietumą“, jau seniai praėję, žmonės išmoko labiau vertinti savo gyvybę, tapo kultūringesni.

Policijos pareigūnai keliuose kasmet vykdo priemonę „Saugos diržai“. Šiemet per savaitę išaiškinti 402 atvejai, kai vairuotojai ir keleiviai nebuvo užsisegę saugos diržų. 2007 m. šios akcijos metu tokių pažeidimų buvo 3,6 tūkst., 2010 m. – beveik 1,7tūkst., 2015 m. – 651. Tad nesisegančių saugos diržų palaipsniui mažėja.

„Dar girdžiu mitą, kad saugos diržų neprisisegę žmonės įvykus avarijoms išlekia iš automobilių ir lieka sveiki, o prisisegę žūva. Tai mitas, remiasi tik kažkokiomis nuogirdomis, atskirais atvejais. Visas pasaulis žino, kad žymiai saugiau yra diržą segtis, daugelyje pasaulio šalių toks klausimas niekam net nekyla. Žinau ne vieną atvejį, kai diržai išgelbėjo gyvybes“, – sako A. Pakėnas. Anot jo, lenktynininkams abejonių, ar saugos diržai yra reikalingi, niekuomet nekiltų.

Jis pastebi, kad daugelis žmonių automobiliuose šiandien saugiai veža ir savo augintinius – įsigyja jiems skirtus prisegamus krepšius.

Beje, Latvijoje 33 proc. vairuotojų prisipažįsta važinėjantys neprisisegę saugos diržų – 27 proc. teigė tai darantys retai, 4 proc. – dažnai, o 2 proc. reguliariai. 3 proc. nurodė, kad nors patys diržus visada prisisega, jų keleiviai kartais važinėja neprisisegę.

Atsakingi visi

Ankstesniais metais gyventojų buvo klausiama, ar jie segasi saugos diržus sėdėdami keleivių sėdynėse. Duomenys parodė, kad nesisega net ketvirtadalis.

„Avarijos atveju bet kurioje automobilio vietoje sėdėti yra taip pat pavojinga. Net greičiau važiuojant ir greitai stabdant galite susižeisti, jei nesegėsite diržų. Nebėra taip, kad už diržo nesegėjimą baudą mokėti turi tie, kurie neprisisega, tai – ir vairuotojo atsakomybė. Jei vešite neprisisegusius keleivius, baudą gausite ir jūs patys“, – pastebi pašnekovas.

Lietuvoje už naudojimosi saugos diržais, vaikams pritaikytomis sėdynėmis tvarkos pažeidimus vairuotojams ir keleiviams gresia bauda nuo 30 iki 90 eurų. Už pakartotinį pažeidimą gali būti skiriamas net teisės vairuoti atėmimas nuo 1 iki 2 mėnesių.

Pagal BNS inf.