„Baltosios pirštinės“ kviečia padėti užtikrinti skaidrius rinkimus

Nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ kviečia pilietiškus žmones prisidėti prie skaidrių rinkimų užtikrinimo – pranešti apie galimus rinkimų pažeidimus bei tapti savanoriais stebėtojais.

„Jau sulaukiame pranešimų apie netinkamai pažymėtą ar platinamą politinę reklamą. Tokių pranešimų sulaukiame prieš kiekvienus rinkimus vos prasidėjus agitaciniam laikotarpiui, o rinkimų dienai artėjant, jų skaičius auga. Prasidėjus išankstiniam balsavimui, pasirodo ir pranešimų apie galimus rinkimų organizavimo trūkumus bei nelegalias veiklas. Labai vertiname piliečių pastangas užtikrinti rinkimų skaidrumą ir kviečiame prisijungti prie nepriklausomų stebėtojų komandos. Taip galėsite drąsiau ir profesionaliau stebėti rinkimus bei prisidėti prie pilietinės visuomenės stiprinimo.“ – teigia „Baltųjų pirštinių“ vadovas Valdemar Baran.

Rinkimų stebėtojais gali tapti pilnamečiai, nepriklausantys nė vienai partijai, nedirbantys politinio pasitikėjimo postuose, neužsiimantys agitacija ir atitinkantys kitus rinkimų kodekso reikalavimus. Stebėtojų registracija vyksta tinklalapyje baltosiospirstines.lt. Stebėti rinkimus apsisprendę žmonės neįpareigojami rinkimų stebėti konkrečiu laiku ar konkrečioje vietoje – tą pasirenka pats stebėtojas. Savanoriai apmokomi, į ką atkreipti dėmesį ir kaip elgtis pastebėjus konkrečius pažeidimus, jiems išduodami pažymėjimai. Stebėtojai turi teisę stebėti ne tik balsavimą rinkimų dieną, bet ir išankstinį balsavimą savivaldybėse, specialiuose punktuose bei namuose, taip pat balsų skaičiavimo procedūrą.

„Baltosios pirštinės“ rinkimus stebės visoje Lietuvoje. Stebėjimas prasidės spalio 8 d., kai prie balsadėžių savivaldybėse galės ateiti iš anksto balsuojantys žmonės. Organizacija kelia sau tikslą aplankyti kuo daugiau rinkimų apylinkių, tai įgyvendinti padeda mobilios komandos, kurios keliauja per savivaldybes ir tikrina rinkimų procesą.

Pagal baltosiospirstines.lt inf.