Į Seimą kandidatuoja 63 teisti asmenys, „pirmauja“ Lietuvos liaudies partijos narys

VRK duomenimis, Seimo rinkimuose mandato siekia 63 teisti asmenys. Daugiausiai teistų kandidatų turi Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), politinė partija „Nemuno aušra“, Lietuvos liaudies partija ir „Taikos koalicija“. Visų šių politinių jėgų rinkiminiuose sąrašuose – po 8 teistus politikus. Nuteisti asmenys sudaro 3,5 proc. nuo bendro kandidatų į Seimą skaičiaus.

Išsiskiria Lietuvos liaudies partija

Daugiausiai teistumų turi su Lietuvos liaudies partijos sąrašu 4 numeriu į Seimą kandidatuojantis Aurimas Drižius, nuteistas dėl šmeižimo, įžeidimo, teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo, turto prievartavimo, nepagarbos teismui bei mirusiojo atminimo paniekinimo. Jis teistas 11 kartų.

Pirmajame Lietuvos liaudies partijos sąrašo dešimtuke įrašytas ir dėl sukčiavimo bei turto pasisavinimo nuteistas Raimundas Purvinskas, reitinguojamas 5 numeriu. Taip pat 8 sąraše Žilvinas Razminas, du kartus nuteistas dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Teisti ir žinomi politikai

„Taikos koalicijos“ sąrašo pirmajame dešimtuke – du teisti asmenys: dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo teistas lyderis Viktoras Uspaskichas bei buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, nuteistas dėl kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimo. Tiesa, abiem teistumas jau išnykęs.

Po 7 teistus kandidatus į Seimą turi Lietuvos regionų partija ir Lietuvos žaliųjų partija, o Laisvės partijos sąraše – 4 teisti politikai. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, partija „Laisvė ir teisingumas“, Liberalų sąjūdis ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) į Seimą kelia po 2 teistus politikus, o „Nacionalinio susivienijimo“ sąraše 1 teistas asmuo.

Tarp šių teistų asmenų ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderis Artūras Zuokas bei antruoju numeriu LSDP sąraše įrašytas Gintautas Paluckas, nuteistas dėl piktnaudžiavimo. Abiem teistumas jau išnykęs.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos– Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) sąraše teistų nėra.

Kandidatuoti gali bausmę įvykdę

Kad asmuo galėtų kandidatuoti, svarbu, kad būtų įvykdyta teismo paskirta bausmė. Bendroje statistikoje paties teistumo išnykimo faktas nėra vertinamas.

Pagal teisinį reglamentavimą, kuris galiojo organizuojant 2020 m. Seimo rinkimus, kandidatai turėjo patys nurodyti turimų teistumų skaičių, o išaiškinus nuslėpimo atvejus, jei būdavo šalinami iš rinkimų. 2020 m. 2 proc. kandidatų nurodė informaciją apie teistumą. Po patikrinimo paaiškėjo, kad 12 kandidatų šią informaciją nuslėpė ir jų registracija buvo panaikinta.

Duomenis apie su kandidatais susijusius teismo nuosprendžius VRK gauna iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro.

ELTA inf.