Kodėl verta rinktis plokštuminius pamatus?

plokstiniai.lt nuotr.

Vieni, kalbant apie savo svajonių namus, eina paprasčiausiu keliu ir renkasi jau pastatytus, neretai – net ir 100 proc. baigtumo NT objektus. Tuo tarpu kiti, dažniausiai – norėdami būti tikri dėl  kiekvieno, net ir menkiausio darbo atlikimo bei naudojamų medžiagų kokybės, o, kartais, turėdami galimybių kai kuriuos darbus atlikti patys – ir sutaupyti, priima sprendimą būstą statyti. Jei tai  – apie jus, tikimės, jog šis straipsnis, kuriame aptariami  plokštuminiai pamatai – vienas iš dažniausiai naudojamų pamatų tipų, kai svarbu tolygus pastato apkrovos per didelį plotą paskirstymas  – pasirodys aktualus ir naudingas.

Kokios svarbiausios savybės būdingos plokštuminiams pamatams?

Didelis pamatų plotas. Plokštuminiai pamatai dengia didelį žemės plotą, tad tai – puikus pasirinkimas esant silpnam gruntui (o taip pat – aukštam gruntinio vandens lygiui), kai aktualu tolygus apkrovos paskirstymas, sumažinantis netolygaus pamatų nusėdimo ar deformacijos riziką.

Didelis atsparumas. Plokštuminiai pamatai yra atsparūs šoniniam slėgiui ir tempimui, todėl gali būti įrengiami ir vietovėse, kuriose reikalingas didesnis stabilumas ar aktualu išvengti žemės judėjimo rizikos.

Sujungimo su šildomomis grindimis galimybė. Kaip vienas iš populiariausių apšildymo sprendimų šiuolaikiniuose namuose – šildomos grindys, kurios, įrengiant vientisą konstrukciją kartu su plokštuminiais pamatais, gali sumažinti su šio projekto įgyvendinimu susijusias sąnaudas.

Mažesnė pamatų deformacijos rizika. Dėl tolygaus krūvio paskirstymo, sumažėja rizika, jog, nesant  apkrovų netolygumo, pamatai bus pažeisti.

Tinkamumas įvairiems pastatų tipams. Vienas iš populiariausių mitų, susijusių su plokštuminiais pamatais – neva pastarieji tinka tik lengviems skydiniams ar karkasiniams namams, labiausiai paplitusiems Skandinavijos šalyse, tuo tarpu, statant Lietuvoje populiarius mūrinius, derėtų rinktis kitą alternatyvą. Tačiau iš tiesų, pastarieji gali būti, o ir, remiantis Lietuvoje taikoma statybų praktika, yra plačiai naudojami mūriniams pastatams. Tiesa, kalbant apie sunkius, netradicinių gabaritų, daugiaaukščius pastatus, rekomenduojama rinktis kombinuotus, tai yra – iš skirtingų tipų (tarp jų – ir plokštuminių) gaminamus pamatus.

Pamatų įrengimo sudėtingumas ir kaina. Plokštuminiai pamatai, lyginant su kitomis prieinamomis alternatyvomis, išskiria sudėtingesniu įrengimo procesu, o, iš pirmo žvilgsnio – ir aukštesne kaina. Tiesa, kaina – plokštuminių pamatų savybė, kurią derėtų aptarti plačiau. Svarbu suprasti, jog į plokštuminių pamatų kainą įtraukiami ir tokie darbai, kaip apšiltinimas, hidroizoliacija,  grindų  betonavimas, grindinio šildymo, vandentiekio ir kanalizacijos montavimas. O, pavyzdžiui, kalbant apie gręžtinius pamatus, minėti darbai atliekami ne iš karto, tačiau atskirais etapais. Vadinasi, jei plokštuminiai pamatai – alternatyva, kurios atsisakoma vien dėl didesnės kainos, reikėtų dar kartą prisėsti ir paskaičiuoti, kiek ir kas iš tiesų kainuoja. Tikėtina, jog tai atlikus, plokštuminiai pamatai nebeatrodys toks brangus malonumas.

Pamatai  – visa ko pagrindas tiek perkeltine, tiek ir, žinoma, tiesiogine prasme. Tad, svarstant dėl šios pastato konstrukcijos įrengimo galimybės, visų pirma  – netaupykite. O jei trūksta profesionalios informacijos, padėsiančios išsirinkti individualiu atveju optimaliausią pamatų įrengimo sprendimą, rekomenduojame pasikonsultuoti su šios srities specialistais.