Saugių kelionių – ne tik Keliautojų dieną  

Sekmadienį, rugsėjo 29-ąją, minėsime Keliaujančiųjų ir vairuotojų dieną. Šią dieną 2009 m. gegužės 26–28 d. paskelbė Lietuvos vyskupų konferencija. Visų keliaujančiųjų ir vairuotojų globėjas – šventasis Kristoforas. 

 

Keliavimas – neatsiejama mūsų gyvenimo dalis, todėl policija ragina visus stiprinti tarpusavio pagarbą, pagalbą, kantrybę, mandagumą, supratimą, geranoriškumą, atsakomybę už save ir kitus eismo dalyvius. 

Rugsėjo 29-ąją šalies bažnyčiose per Šv. Mišias meldžiamasi už visus keliaujančiuosius – vairuotojus, keleivius, pėsčiuosius, mažus ir suaugusius eismo dalyvius. Po Mišių kunigai šventina transporto priemones, laimina tuos, kurie jomis naudojasi, kad dvasinis susitelkimas ir palaiminimas sustiprintų vairuotojų atsakingumą, suteiktų išmintingumo laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų.

Visiems aktualūs kunigo Viliaus Viktoravičiaus, Telšių vyskupo generalvikaro, buvusio Klaipėdos apskrities policijos kapeliono žodžiai: „Tai, kas šiandien vyksta keliuose ir gatvėse, mūsų vidinės ramybės, atsakomybės ir darnos veidrodis. Saugūs būsime tik tuomet, kai gerbsime save ir kitą, kai suvoksime, jog Dievas mus sutvėrė ne vien tik darbui ir skubėjimui, ne egoizmui ir prieštaravimams, plėšantiems mus, bet ir santykiui. Tik santykyje ir darnoje su Dievu, su kitu žmogumi ir pačiu savimi mes galime būti tikrai laimingi ir saugūs.“

 

Policijos pareigūnai primena

Vairuotojas prie vairo – tik blaivus. Vairuodami nesinaudokite mobiliojo ryšio priemonėmis (jei neturite laisvųjų rankų įrangos), venkite bet kokių pašalinių veiksmų, važiuokite tik leistinu (saugiu) greičiu. Transporto priemonėje ir vairuotojas, ir keleiviai važiuoja užsisegę saugos diržus. Mažiesiems keleiviams (iki 135 cm ūgio) naudojamos jiems pritaikytos specialios sėdynės. Keleiviai turi būti drausmingi: neblaškykite vairuotojo dėmesio, įlipkite, išlipkite tik transporto priemonei visiškai sustojus, netrukdykite kitiems eismo dalyviams. Tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui naudokite atšvaitus, šviečiančius žibintus, vilkėkite ryškiaspalves liemenes su šviesą atspindinčiais elementais. 

Pėstieji klausosi, girdi ir stebi eismo situaciją kelyje. Į važiuojamąją kelio dalį įženkite tik įsitikinę, kad eiti saugu. Paisykite šviesoforo signalų. Kelkraščiu, važiuojamosios kelio dalies pakraščiu eikite prieš važiavimo kryptį. Venkite veiksmų: nesinaudokite ryšio priemonėmis, nerašykite žinučių, nedėvėkite ausinių, neimkite daiktų iš rankinės, kurie atitraukia dėmesį.

Dviratį ar elektrinę mikrojudumo priemonę per pėsčiųjų perėją veskitės, o ne važiuokite ja.

Atsitikus nelaimei, skambinkite 112.

Branginkime ir vertinkime tai, kas mums duota, – gyvybę, gyvenimą, sveikatą. Saugią aplinką kuriame tik mes patys. Gerbkime ir saugokime vieni kitus kelyje.

Tauragės AVPK inf.