Šiandien minima Atšvaitų diena

Šios dienos tikslas – priminti pėstiesiems, dviratininkams ir kitiems eismo dalyviams, kad atšvaitas yra būtinas kelyje bei paraginti žmones naudoti jau turimus atšvaitus, segtis ar dėtis juos teisingai, o neturinčius juos įsigyti.

Policijos pareigūnai vieną iš faktorių eismo įvykiams įvykti, įvardina tamsų paros laiką. Būtent šiuo periodu daugiausiai įvyksta nelaimingų atsitikimų, kai sužeidžiami pėstieji.

Pareigūnai ragina tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui pėstiesiems prisisegti atšvaitus arba neštis šviečiantį žibintą, dviratininkams – vilkėti ryškiaspalves liemenes su šviesą atspindinčiais elementais bei ant dviračių naudoti žibintus.

Nelaimingi atsitikimai daugiausia įvyksta dėl to, kad vairuotojai negali pamatyti pėsčiųjų ar kitų eismo dalyvių. Net ir gerai apšviestose miesto gatvėse matomumas nėra pakankamas. Siekiant išvengti eismo įvykių, ne tik vairuotojai, bet ir pėstieji turi elgtis atsakingai.

Šiuo metų laiku – nesvarbu pėsčiasis ar vairuojantis, privalo imtis visų priemonių savo ir kitų saugumui užtikrinti.

Atšvaitus dėvėti reikėtų taisyklingai – juostinį atšvaitą reikia dėvėti ant dešinės rankos ar kojos, o pakabinamą atšvaitą kabinti ant dešinės kišenės. Turint daugiau nei vieną atšvaitą ar dėvint ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, ženkliai didėja tikimybė būti pastebėtam. Net ir dėvint atšvaitą perėjose ir sankryžose būtina įsitikinti, kad atvažiuojančio automobilio vairuotojas mato ir praleidžia pėsčiąjį.

Primename, kad važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Atminkite, kad Jus su atšvaitu vairuotojas, įjungęs artimąsias šviesas, pastebės iš 150 metrų atstumo, o įjungęs ilgąsias – net iš 400 metrų atstumo. Įsidėmėkite, kad pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas, todėl nešiokite atšvaitą tinkamame aukštyje.

Atsižvelgdami į tai ir siekdami, kad eismo įvykiuose nukentėtų kuo mažiau pėsčiųjų, bei norėdami atkreipti dėmesį į šių eismo dalyvių netinkamą elgesį kelyje, pareigūnai vykdo prevencines priemones ir stebi ar eismo dalyviai laikosi Kelių eismo taisyklių.

Perspėjame, jog siekiant apsaugoti eismo dalyvių gyvybes ir sveikatą, pažeidėjai bus principingai ir griežtai baudžiami.

Ypatingas dėmesys skiriamas draudžiamose vietose ir ne per pėsčiųjų perėją kelią kertantiems pėstiesiems, neblaiviems ir liemenių nedėvintiems dviratininkams, saugos diržų nesegintiems vairuotojams ir keleiviams bei kitiems pažeidėjams.

Būkite saugūs ir matomi kelyje!

Tauragės AVPK inf.