Kilmė su meilės istorija
Kaip ir kitų pasaulinio lygio gardumynų, panetonės legendų yra ne viena ir ne dvi. Geriausiai žinoma istorija iš viduramžių – apie jaunuolio meilę neturtingo kepėjo Antonio dukrai. Norėdamas įsiteikti kepėjui jis įsidarbino kepykloje, o kepinius gardindavo cukrumi, kiaušiniais ir kitais sunkiai gaunamais produktais. Kalėdų metu pagardino pyragą cukruotais vaisiais ir razinomis, šį gaminį visi ėmė vadinti „Toni duona“ (it. pane di Toni), iš to ir kilo pavadinimas. Jaunuoliams buvo leista tuoktis, o pyragas tapo švenčių laukimo simboliu.
Neatsiejamas nuo Kalėdų
Nors pyragas skaičiuoja kelių šimtmečių istoriją, panetonė Italijoje tradiciniu Kalėdų desertu tapo tik XX a. pradžioje. Prie to prisidėjo Milano kepėjai, kurie jį pradėjo masiškai gaminti būtent šventiniam sezonui.
Gamyba nėra paprasta
Šio pyrago kepimas yra ne tik menas, bet ir mokslas. Tradicinė panetonė gaminama iš natūralaus raugo, kuris ilgai brandinamas – net iki 3 dienų – reikia laiko, kad tešla tinkamai pakiltų ir įgytų purią tekstūrą. Kai kurie konditeriai jos gamybą net prilygina šveicariško laikrodžio surinkimui – kiekviena detalė turi būti tobula, o proceso jokiu būdu negalima skubinti.
Kiekviename regione – savas variantas
Nors Milano panetonė laikoma originaliuoju variantu, kiti Italijos regionai turi savo interpretacijas. Veronoje populiarus pandoro – panašus, bet sviestu turtingesnis pyragas be cukatų, o šalies pietuose panetonės gamybai dažnai naudojami vietiniai citrusiniai vaisiai. Net kepinio aukštis ir forma skiriasi.
Pjaustyti šiltu peiliu
Panetonė turėtų būti supjaustyta trikampiais gabalėliais – tarsi tortas, kad kiekvienas gabalėlis išlaikytų desertui būdingą minkštumą. Patariama pjaustyti šiltu peiliu – tai padės nesugadinti purios struktūros.
Saldus ir pikantiškas
Nors saldžioji pyrago versija pasaulyje populiaresnė, Italijoje gaminamos ir pikantiškos panetonės. Į jas dedama sūrių, žolelių ar net mėsos.
Rekordinė kaina
Panetonių galima įsigyti ir už kelis ar keliolika eurų, o kai kurie gali kainuoti šimtus eurų, jei yra rankų darbo ir gaminami iš aukščiausios kokybės šokolado, egzotiškų vaisių ar net valgomo aukso arba sidabro. Brangiausią iki šiol panetonę pagamino konditeris iš Turino Dario Hartvigas. Pernai iškeptą 5 kg pyragą dengia 22 karatų aukso lakštai, jį puošia ir deimantų juosta, jis kainuoja 700 tūkst. eurų!
Tinka įmantriausiems skoniams
Tradicinė panetonė skaninama razinomis, cukruotais vaisiais. Tačiau galima rasti pyrago su šokolado kremu, pistacijomis, kavos įdaru ar net veganiškų variantų. Šie eksperimentai leidžia pyragui atrasti naujas auditorijas.
Ir gardėsis, ir dovana
Panetonė Italijoje dažnai perkama ir kaip dovana, supakuojama į spalvingas dėžutes. Italijos šeimose gyvuoja tradicija kiekvienam šeimos nariui dovanoti po tokį pyragą.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą