Pašyšių šventėje nuvilnijo padėkų gausa

pasysiu svente cemerku seimaJau septintą kartą į tradicinę šventę sukviečia Pašyšių bendruomenė. Kasmet ji į kaimą atneša vis daugiau bendrumo, šilumos ir tarpusavio meilės. Turbūt Pašyšiuose nėra nė vieno gyventojo, kuris nebūtų prisidėjęs prie bendruomenės rengiamų švenčių ar kaimo aplinkos gražinimo: kas gėlę užaugino, kas medį sodino ar suolelį surentė.

Liepos 5-ąją gamta saulės ir šilumos, o pašyšiškiai vieni kitiems gerų žodžių nepagailėjo, šventėje „Pabūkime kartu“ padėkos ir sveikinimai byrėjo tarsi iš gausybės rago.

Kasmet įgyvendinami nauji projektai

Pavakarę prasidėjusioje oficialiojoje šventės dalyje Pašyšių kaimo bendruomenės pirmininkė Asta Stonkuvienė pasidžiaugė atidaryta nauja vasaros tinklinio aikštele, kaime „išdygusiais“ penkiais mediniais suoleliais, vaikams skirta erdve bei aplinką puošiančiomis gėlėmis ir „nutūpusiomis“ bei pasilikusiomis baltomis gulbėmis.

Priminsime, kad projekto „Pašyšių kaimo gamtos turtai“ vadovės – Pašyšių kaimo seniūnaitė Elena Venckienė ir bendruomenės pirmininkė A.Stonkuvienė kartu su  asociacija „Lamatos žemė“ bei bendruomenės nariais parengė ir įgyvendino naujas savo idėjas.

Šiemet kaime už projektui įgyvendinti skirtus 25 tūkst. litų ir buvo įrengti ne tik 5 suoleliai prie fontano ir paplūdimyje, bet ir nutiestas į Šyšos vandenis Žvejo lieptas, įrengta vasaros tinklinio aikštelė, šalia trykštančio fontano, kaimo centre, pastatytas informacinis stendas.pasysiu svente stipruoliai

Atsidėkodama už pasiaukojamą darbą, bendruomenės pirmininkė A.Stonkuvienė išvardino ilgą sąrašą geradarių.

Laukdami šventės pašyšiškiai puošė kaimo erdves, išvalė fontaną. Už tai padėkota Dainoro ir Dainoros Vladičkų šeimai, Kęstučiui Venckui. Baltos gulbės šalia fontano „nutūpė“ Danguolės ir Evaldo Kunšteinų šeimos pastangomis, krepšius gėlėms nupynė Albinas Juodeikis, juos nudažė Violeta Karbauskaitė. Statant lieptelį Šyšos upės vandenis valė Elena ir Kęstutis Venckai, Aida Urbonienė, Ugnius Stankus, Saimonas Grigalis, Vilius Adomavičius, Juta, Tomas, Dovydas, Emilijus Kunšteinai, Eimantas Matusevičius, Laurynas Agintas, Deivydas Juodeikis. Centrinę skelbimų lentą padarė Alfonsas Pocius, gėles kaimui papuošti užaugino bei pasodino Elena Žemgulienė. Vasaros tinklinio aikštelėje velėnas smulkino Eugenijus Gedrimas, volavo Stasys Žemgulys, tinklą futbolo vartams dovanojo Vincas Agintas. Kaimo jaunimas be jokio atlygio parke įrengė medines sūpynes.

Vertindamas jaunimo pastangas ir bendruomeniškumą, atsidėkoti jiems asmeniškai į sceną lipo ir asociacijos „Pašyšių jaunimas“ prezidentas Artūras Miklovis.

Atvykęs į šventę Juknaičių seniūnas Valentinas Dylertas pasveikino pašyšiškius ir svečius, prisimindamas artėjančią Valstybės dieną. Džiaugdamasis kaimo bendruomenės nuveiktais darbais, V.Dylertas entuziastingai palinkėjo kurti, statyti ir mylėti Lietuvą bei savo kaimą.

Apdovanoti sportiškiausi ir stipriausi

Įvairiais renginiais Pašyšiai klegėjo jau nuo ankstaus ryto. Pirmieji – sporto varžybos: vieni išbandė naują tinklinio aikštelę, kiti varžėsi, spardydami futbolo kamuolį, treti galynėjosi, kuris stipresnis.

Artėjant sporto rungčių laimėtojų apdovanojimams šventės vakarinėje dalyje, galiūnų konkurso organizatorius Virginijus Vladička prisipažino, kad jam sunku kalbėti prieš minią žiūrovų. Tad juokaudamas, kad drąsiau būtų, pakvietė į sceną net septynis stipriausius pašyšiškius.

Kadangi ne visiems galiūnams šiemet rungtys pasirodė stiprios, V.Vladička pažadėjo kitais metais „įpilti grietinės į tą sriubą“. Džiaugdamasis tvirtais vyrais, konkurso organizatorius negailėjo jiems pagyrų: vienus galiūnus vadino prometėjais, kitus – tvirtais eržilais ar stipriausiais rajono vyrais.

III vietą iš 7 galiūnų pelnė Tomas Pranaitis, II vietą – Vidmantas Misius, o pats galingiausias Pašyšių kaimo Prometėjas – Marius Ežerskis. Galiūnams įteikti rašikliai ir kepurės, į namus jie sugrįžo su darbo įrankių komplektais bei piniginiais prizais.

Jaunimo asociacijos „Pašyšių jaunimas“ prezidentas A.Miklovis pasveikino visą būrį šaunių ir sportiškų vyrų, kurie subūrė futbolo komandas ne tik Pašyšiuose, bet ir kaimynystėje.

III vietą iškovojo „Veteranų“ komanda, II – „Pašyšių jaunimas“, o nenugalimi buvo svečiai iš Juknaičių.

Pagerbtos šeimos
pasysiu svente fontanas
Vakaro įkarštyje sulaukta dar vieno svečio – pasveikinti pašyšiškių atskubėjo Seimo pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis. Džiaugdamasis tradicine kaimo švente, parlamentaras prisipažino, kad jam smagu septintą kartą dalyvauti Pašyšių šventėje, o labiausiai akį džiugina gausus jaunimo būrys. Savo kalboje K.Komskis priminė ir Lietuvos istoriją.

„Maždaug prieš 800 metų karalius Mindaugas, nors ir trumpai pabuvo karaliumi, tačiau priėmė gerą dalyką – mus apkrikštijo. Nuo to laiko mes tapome krikščioniška valstybe. Šiandien, nors ir turime ne tokius didelius plotus kaip anksčiau, tačiau vis dar skelbiame, kas yra valstybė, ir kas pamatinis jos akmuo. Visa tai – šeima“, – sakė K.Komskis.

Primindamas, kad šie metai paskelbti ir Šeimos metais, į sceną jis kvietė šauniausias šeimas, kurias išrinko kaimo bendruomenė.

Padėkos raštai įteikti Linos ir Mindaugo Čemerkų, Rinatos ir Vido Kumžų, Rūtos ir Vido Misių bei Sandros ir Mariaus Kunšteinų šeimoms. Šios šeimos, kaip sakė renginio vedėja A.Stonkuvienė, kaimo gyventojų pagerbtos ir išskirtinai pasveikintos ne už gausų vaikų būrį, o už „gražų vyro ir moters projekto“ pavyzdį ir jo puoselėjimą.

Bendruomenės pirmininkė A.Stonkuvienė pasidžiaugė visais pašyšiškiais, kurių atžalos savo pasiekimais garsina kraštą ir rajoną ne tik šalyje, bet ir užsienyje. Išvardindama tik dalį gerų darbų, kuriuos atliko darnios šeimos, bendruomenės pirmininkė pasveikino ir kitus darbščiausius Pašyšių gyventojus.

Už gamtos puoselėjimą, atsakingą bei nenuilstamą darbą padėkos raštas įteiktas vienai darbščiausių kaimo gyventojų Genei Rimkienei.

Padėkota ir jau keletą metų organizuoti šventę padedantiems Vygando Vilkiaus individualios įmonės savininkams Birutei ir Vygandui Vilkiams, Danutei ir Linui Venckams, Virginijai ir Virginijui Gedrimams, Daliai ir Žydrūnui Bagdonams, Daliai ir Petrui Stirbiams iš Tarvydų, Stasei ir Petrui Urbiams.

Linksmybės sukosi su muzika

Pertraukose tarp apdovanojimų šventės dalyviams dainavo Juknaičių moterų ansamblis „Vėjūnė“, linksmino keturių vyrų grupė „Tabasco“, Pašyšių jaunimo šokėjai.

Išalkusieji galėjo pasivaišinti prekybininkų įkurtame miestelyje, paragauti medžiotojų klubo „Kulynai“ išvirtos gardžios žvėrienos sriubos bei kitų gardumynų.

Pasibaigus šventei neliko abejonių, kad tiek daug per 7 metus nuveikę Pašyšių žmonės ir vėl parengs gražių projektų, juos įgyvendins, o savo kaimą papuoš naujomis grožybėmis.

Daugiau nuotraukų „Šilutės naujienų” Facebook albume.