Kas paskatina?
Hipertenzija – lėtinė ir viena labiausiai paplitusių ligų pasaulyje, skirstoma į pirminę ir antrinę. Pirminė išsivysto palaipsniui per daug metų, o tikslios jos priežastys nėra išaiškintos. Ligos išsivystymą didina didelis druskos kiekis mityboje, nepakankamas fizinis aktyvumas, dažnas alkoholio vartojimas, rūkymas bei stresas, įtakos turi genetika bei amžius.
Antrinę hipertenziją gali sukelti turimos ligos. Ji pasireiškia staiga, dažnai sukeldama didesnį kraujospūdį nei pirminė. Dažniausios priežastys – inkstų ligos, miego apnėja, skydliaukės sutrikimai ar ilgalaikis tam tikrų vaistų vartojimas.
Vienas iš būdų anksti nustatyti hipertenziją – reguliariai tikrinti kraujospūdį. Spaudimo matavimo prietaisai yra nepatogūs nešiotis, todėl dažnai žmonės jais naudojasi nereguliariai. Tačiau rinkoje galima rasti išmaniųjų įrenginių, padedančių išspręsti šią problemą. Išmanieji laikrodžiai padeda palaikyti fizinį aktyvumą, stebėti suvartotas kalorijas ir kraujospūdį.
Vienas tokių įrenginių – išmanusis laikrodis „Huawei Watch D2“. Jame integruoti algoritmai bei fizinės oro pompos manžetė ne tik užtikrina itin tikslų kraujospūdžio matavimą, bet ir leidžia jį stebėti 24 valandas per parą. Viskas ką reikia padaryti, tai ranką, ant kurios dėvimas laikrodis, priglausti prie krūtinės ir priešinga ranka paremti alkūnę. Likusį darbą atliks pats laikrodis.
Laikrodyje galima nustatyti priminimus, kurie padės nepamiršti kraujospūdį matuoti reguliariai. Vartotojai gali pasirinkti automatinius matavimus arba matuoti kraujospūdį kada panorėję. Įrenginys analizuoja kraujospūdžio rodiklius ir pateikia išsamias ataskaitas, kurios naudingos konsultuojantis su medikais.
Mažiau druskos, daugiau skaidulų ir magnio
Norėdami kontroliuoti aukštą kraujo spaudimą, žmonės turėtų atkreipti dėmesį į savo mitybą. Vertėtų atsisakyti produktų, kuriuose daug druskos, cukraus ir riebalų, saikingai vartoti alkoholį ir kofeiną.
Druskos per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 6 gramus, t. y. maždaug 1 arbatinį šaukštelį. Pavyzdžiui, alyvuogėse, marinuotuose agurkuose, įvairiuose padažuose ir apdorotoje mėsoje, paprastai jos būna daug. Todėl atidžiai skaitydami etiketes, galėsite kontroliuoti suvartojamą druskos kiekį. Nesudėtingai pakoreguoti įpročius galite ir gamindami namuose. Vietoj didelio druskos kiekio, patiekalams gardinti naudokite baziliką, petražoles, čiobrelius ar rozmarinus, kurie suteiks išskirtinių skonių.
Magnio ir skaidulų turtingi produktai taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį. Į racioną reikėtų įtraukti bananus, avokadus, papajas, špinatus, brokolius ar Briuselio kopūstus. Vertėtų rinktis pilno grūdo produktus, o ne perdirbtus, liesą mėsą bei riebius pieno produktus pakeisti neriebiais.
Pagal BNS inf.
Rašyti atsakymą