Konservavimo sezonas pradėtas: žiemai šįmet ruošiama daugiau maisto atsargų

 

Konservavimo sezonasPasimėgavę gausiomis šią vasarą užderėjusiomis sodo ir daržo gėrybėmis lietuviai jau atidarė vaisių, uogų bei daržovių atsargų ruošimo žiemai sezoną. Prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja, kad šįmet daugiau nei perpus yra išaugusi konservavimui skirtų priemonių paklausa.

„Šiemet pirkėjams pasiūlėme itin platų pasirinkimą įvairių priemonių, skirtų vaisių, uogų ir daržovių konservavimui. Mūsų parduotuvių lentynose galima rasti beveik 200 prekių, tarp kurių ne tik stiklainiai ir dangteliai, bet ir įvairių dydžių koštuvai bei didesnės talpos virimo puodai, vyšnių bei slyvų kauliukų išėmimo įrankiai, lipdukai, skirti stiklainių ir šaldymo maišelių bei indelių žymėjimui ir kitos konservavimui reikalingos priemonės“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

V. Drulienė pastebi, kad susidomėjimas šaldymo maišeliais bei indeliais prasideda dar birželį, kuomet soduose bei parduotuvių lentynose užderėjo pirmosios šviežios uogos. „Kiek vėliau – liepos pradžioje – pastebime augantį susidomėjimą stiklainiais, cukrumi bei įvairiais saldikliais. Neabejojame, kad tuomet lietuviai pradeda ruošti uogienes ir džemus. Rugpjūtis – agurkų ir kitų daržovių konservavimo metas“, – pasakoja V. Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

Stiklainių šiemet parduota net 78 proc. daugiau nei pernai. Patys populiariausi – nedideli stiklainiai – iki 0,5 litrų talpos. „Vis dėlto pati populiariausia prekė yra stiklainių dangteliai, kurių šiemet parduota daugiau nei 2 mln., t. y. net 10 kartų daugiau nei pačių stiklainių. Žmonės kaupia stiklainius ir juos panaudoja kelissyk, o atėjus konservavimo sezonui tiesiog pasirūpina naujais dangteliais, kurių esama ne tik tradicinių metalinių ar užspaudžiamų plastikinių, bet ir įvairiausiomis spalvomis margintų. Spalvotieji stiklainių dangteliai yra itin paklausūs, nes dažnai vasarą konservuotų gerybių stiklainis tampa ir dovana žiemos švenčių metu, todėl žmonės, rinkdamiesi konservavimo tarą, vis dažniau dėmesį atkreipia ir į jos estetinę išvaizdą“, – pažymėjo „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalinasi receptu kaip pagaminti agurkų džemą, kuris yra ne tik puikus pagardas, bet ir gali būti netradicine dovana artimiesiems.

Agurkų džemas

Reikės: apie 250 g nulupto agurko, 170 g uogienėms skirto cukraus, vanilės ankšties sėklų arba 1 valgomojo šaukšto maltos vanilės.

Nuluptus agurkus sutarkuokite per smulkią tarką. Agurko sultis ir tarkį supilkite į puodą, suberkite cukrų ir vanilę, viską gerai išmaišykite ir palikite 2 valandas. Tuomet užkaiskite puodą ant stipriai įkaitintos viryklės ir kaitinkite apie 5 minutes, nuolat pamaišykite. Supilkite į stiklainį, užsukite dangtelį, o atvėsusį agurkų džemą laikykite šaldytuve.

Šis agurkų džemas puikiai tiks prie blynų ar sumuštiniui su skrudinta duona.