Parduotuvėse ir turgavietėse nuo kitos savaitės pirkėjai galės įsigyti tik prieš tai apsvaigintas ir paskerstas žuvis, o jei to pageidaus – ir išskrostas. Parduoti pirkėjams gyvos žuvies prekybininkai nebegalės.
Nustatyta, kaip gyvos maistinės žuvys turės būti apsvaigintos, skerdžiamos, skrodžiamos. Šie veiksmai turės būti atliekami taip, kad vartotojai jų nematytų, išskyrus žuvų svaiginimą elektros srove. Pirkėjo išsirinktos žuvies skerdimui ir išdarinėjimui prekyvietėje turi būti įrengta vieta, apmokyti darbuotojai, o atliekos tvarkomos pagal nustatytus reikalavimus.
Taip pat sukonkretintos sąlygos gyvų žuvų laikymui vandens talpyklose, vandens kokybei, jo temperatūrai, elgesiui su žuvimis.
Naują tvarką paskatino kintantis visuomenės požiūris į žuvų gerovės reikalavimų užtikrinimą bei pažeidimus jomis prekiaujant. Lietuvoje jau keli metai mažėja prekybos vietų gyva žuvimi dėl gyvūnų gerovei keliamų reikalavimų. Didieji šalies prekybos tinklai jau atsisakę prekybos gyva žuvimi iš akvariumų, vartotojams siūlo daugiau atšaldytos žuvies.
Rašyti atsakymą