Per didelis šviežių morkų sulčių kiekis nudažys odą geltonai

morku sultysIš vaisių ir daržovių šviežiai išspaustos sultys ar trinti kokteiliai daugeliui žmonių tapo kasdienio maisto raciono dalimi.

Šviežias Lietuvoje užaugintų daržovių derlius, soduose sunokę obuoliai, vėlyvos rudens uogos vis dažniau keliauja į šviežių sulčių barų sulčiaspaudes. Tačiau posakis, kas per daug – tas nesveika, galioja ir šiuo atveju.

„Pastebiu, kad vis daugiau žmonių supranta šviežiai išspaustų ar sutrintų gėrimų naudą, todėl užuot išleidę pinigus kavai ar gamykloje pagamintam gėrimui, verčiau užsisako mano ruošiamų kokteilių, kurie ne tik skanūs, bet ir sveiki“, – sako prekybos miestelyje „Urmas“ šviežias sultis ir kokteilius gaminanti Irma Valavičienė.

Populiariausios – morkų ir obuolių sultys

Moteris teigia, kad populiariausios rudenį yra šviežiai spaustos morkų ir obuolių sultys, kurias siūloma maišyti su moliūgais, imbierais, salierais. Nuolatiniai klientai ypač mėgsta žaliuosius kokteilius, kurių sudėtyje yra saulėgrąžų, kiaulpienių, garšvų ar želmenų daigų.

I.Valavičienė ir pati mėgsta savo ruošiamas sultis ir koktelius, kuriais mėgaujasi laisvą minutę nuo darbo. Jau daug metų moteris nenaudoja jokių maisto papildų – yra įsitikinusi, kad su natūraliais vaisių ir daržovių gėrimais jos organizmas gauna visas būtinas medžiagas.

Visus produktus, iš kurių gamina sultis ir kokteilius, I.Valavičienė įsigyja  turguje.

„Į priekį“ neprivalgysi

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė pritaria, kad tinkamai maitindamiesi turėtume su maistu gauti visų mums reikalingų medžiagų ir vitaminų. Todėl gydytoja rekomenduoja skubėti pasidžiaugti šviežių rudens gėrybių gausa, nes jose itin gausu mums reikalingų medžiagų.

Visgi dietologė atkreipia dėmesį, kad sukaupti mikroelementų ir vitaminų rezervą organizme yra neįmanoma, todėl visus metus reikia stengtis išlaikyti mitybos įvairovę.

„Nors ir kaip norėtųsi prisivalgyti „į priekį“, tai neįmanoma“, – šypsosi gydytoja. Mitybos specialistė nurodo, kad žmogui per parą reiktų suvartoti apie 0,5 kg daržovių ir 300-400 g vaisių. Šio kiekio gydytoja nerekomenduoja viršyti ir tuo atveju, jei dalį produktų vartosime šviežiai spaustų sulčių ar kokteilių pavidalu.

Pasak E.Gavelienės, didesnis nei rekomenduojama šviežių sulčių ir žaliųjų kokteilių kiekis gali sukelti nemalonius pilvo pūtimo simptomus. Todėl dalį vaisių ir daržovių dienos normos geriau valgyti įprastai.

„Turime dantis, virškinimo sistemą, kuriai būtina ląsteliena, todėl su sultimis nereiktų perlenkti lazdos“, – sako E.Gavelienė.
Kad saikas būtinas verta prisiminti ir tiems, kurie itin mėgsta morkų sultis – jos rudenį ypač gardžios dėl šviežio morkų derliaus. „Morkose gausu karotininių riebaluose tirpstančių medžiagų, kurios kaupiasi organizme – jų perteklius nudažys odą geltonai“, – sako dietologė.

Gydytoja gana skeptiškai vertino daugelyje sulčių spaudimo vietų galiojantį paprotį į morkų sultis įlašinti šlakelį aliejaus. „Visų pirma, jei jau norime lašelio aliejaus, tai jis turėtų būti itin kokybiškas, šalto spaudimo. Toks aliejus turi būti laikomas tamsiame inde, kitaip jame vykstančios oksidacijos metu susidarys žmogaus sveikatai nenaudingos medžiagos. Antra vertus, aliejaus ar grietinėlės šlakelis prideda papildomų kalorijų ir visiškai nėra būtinas, jei baiminamės, kad be jų organizmas neįsisavins morkų sultyse esančių vitaminų. Taip, jiems įsisavinti būtini riebalai, bet su dienos maistu mes jų gauname pakankamai“, – galiojančius stereotipus paneigia doc. dr. E.Gavelienė.

Taip pat specialistė atkreipia dėmesį, kad jautresnės virškinimo sistemos žmonėms bei vaikams natūralias sultis ir koktelius reiktų skiesti trečdaliu vandens.