Valgant žvėrieną galima užsikrėsti raumenų parazitais visam gyvenimui

Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais – tarp jų ir iš barsuko mėsos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, jog barsukų skerdena rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.

Trichineliozė vis dar nustatoma šernuose ir kituose gyvūnuose, šią žmogui pavojingą ligą platina  lapės, usūriniai šunys, meškėnai, pelės. Kai kuriuose savivaldybėse šis susirgimas šernuose yra nustatomas dažniau, kai kuriuose rečiau. Žmonės dažniausiai užsikrečia suvalgę trichinelėmis užkrėstos kiaulių ar šernų mėsos, yra atvejų, kai užsikrečiama suvalgius sergančių barsukų ar bebrų mėsos.

Yra du užsikrėtimo ciklai. Naminis, kai kiaulės užsikrečia tvartuose nuo tenai gyvenančių, nenaikinamų graužikų, ir laukinis, kai užsikrečia įvairūs plėšrūnai, įskaitant šernus, barsukus, bebrus, ir naminiai graužikai, kurie parneša ligą iš gamtos naminėms kiaulėms.

Trichineliozę iš laukinių gyvūnų ciklo į naminių gyvūnų ciklą arba atvirkščiai platina kiaulių laikytojų arba medžiotojų netinkamai tvarkomos paskerstų gyvūnų atliekos, išmetamos į aplinką.

„Trichineliozė – tai bendra gyvūnų ir žmonių parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės, laikinai parazituojančios plonosiose žarnose. Vėliau jų lervos, visą žmogaus ar gyvūno gyvenimą praleidžia raumenyse. Ši liga sukelia ne tik ekonominius nuostolius gyvūnų laikytojams ar medžiotojams, bet ir sunkius susirgimus žmonėms, netgi mirtį. Nors susirgimų jau seniai nebuvo, patys turime būti atsakingi renkantys mėsą ir netikėti mitais, kad kiaulės arba šernai neserga“, – sako VMVT inspekorius Vaidas Jonušaitis.

Užsikrėtimai trichinelioze nustatomi kasmet, dažniausiai tuose pačiose regionuose.  Kėdainių ir Kelmės savivaldybėse trichineliozė nustatoma kasmet. 2023 m. atlikus Lietuvoje sumedžiotų šernų trichineliozės laboratorinius tyrimus, rasta net 15 šiais parazitais užsikrėtusių šernų.

VMVT rekomenduoja kiaulieną įsigyti tik iš žinomų prekybos vietų – prekybos centrų, turgų, kur kiekviena paskersta kiaulė buvo patikrintą. Perkant šviežią mėsą iš internetinių portalų, skelbimų ar asmenų, kurie pristato tiesiai į namus, visada galima prašyti pateikti VMVT registracijos Nr., tinkamumo vartoti datą, kur gyvūnas buvo paskerstas, išpjaustytas bei kt. informaciją. Vartojant kiaulieną, kuri paskersta smulkiame kiaulių ūkyje, savoms reikmėms, būtina įsitikinti, kad taip pat buvo atlikti trichineliozės tyrimai. Vartojant šernieną, barsukų ar bebrų mėsą taikoma analogiški trichineliozės tyrimų reikalavimai, kaip ir kiaulienai.

VMVT inf.